Het verduurzamen van de openbare verlichting biedt ook lokale werkgelegenheid: aan werknemers van WerkwIJSS. (Foto: Lysette Verwegen)
Het verduurzamen van de openbare verlichting biedt ook lokale werkgelegenheid: aan werknemers van WerkwIJSS. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Nieuwe openbare verlichting duurzaam en slim

  •   keer gelezen

De gemeente IJsselstein is van start gegaan met een project om de openbare verlichting – de straatverlichting – te vervangen en te verduurzamen. In het project wordt samengewerkt met CityTec, Signify en WerkwIJSS – het IJsselsteinse sociale werkbedrijf.


IJSSELSTEIN – De komende maanden worden ongeveer 5580 armaturen en 3651 lichtmasten, die ouder zijn dan 20 jaar, vervangen door duurzame dynamische ledverlichting. Dat is nodig omdat 55 procent van de masten en 83 procent van de armaturen sterk verouderd is. Door de vervanging realiseert de gemeente een grote energiebesparing.
Daarnaast is de nieuwe slimme ledverlichting onderhoudsvriendelijk, wat ook een besparing oplevert van de operationele kosten. Het project past niet alleen binnen het beleidsplan Duurzaamheid, maar levert ook werk op voor WerkwIJSS, het voormalige PAUW Bedrijven, waar de armaturen gemonteerd worden.
Volgens wethouder Bekker zijn binnen het project mooie verbindingen gelegd: “Duurzaamheid, lokale werkgelegenheid, participatie en efficiënte financiën: een win-winsituatie in optima forma. Dat gaan de inwoners ook zien en het is een mooie bewijs dat we lokaal van alles kunnen verbinden.”
Directeur WerkwIJSS Van der Heijden beaamt dit: “Het biedt onze werknemers een mooie kans om werkervaring op te doen. Na het voorbereidende werk wordt deze week ook begonnen met het plaatsen van de eerste armaturen.”
Ondertussen kijken CityTec-directeur Van den Hoof en wethouder Bekker toe hoe werknemers Hassan en Hamza onder toeziend oog van hoofd bedrijfsbureau Karsten Burgwal de armaturen monteren. “Leuk werk”, vindt Hassan. “Leuker dan inpakwerk. Ik heb al ervaring met elektra en nu kan ik echt iets maken.” Collega Hamza is ook tevreden. Hij volgde een leertraject bij Stigho Elektro: “Daar heb ik installatiewerk gedaan.” Burgwal: “Het zou mooi zijn als de mannen instromen naar regulier werk. En ze zijn een visitekaartje van wat er bij WerkwIJss mogelijk is. Laat de nieuwe klanten maar komen.”

De nieuwe armaturen met ledverlichting bieden meer mogelijkheden. De lichtsterkte kan op afstand centraal worden geregeld en zelfs per mast worden ingesteld. Zo is dimmen mogelijk bij ramen van woonhuizen, maar ook een volle sterkte op gevaarlijke punten. De lichtsterkte varieert naarmate daglicht afneemt en zelfs één ledlampje kan worden gesignaleerd, zodat niet meer in de straten de verlichting als test hoeft te branden. Alle mogelijkheden zijn in de nieuwe armaturen ingebouwd.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten