Nabehandeling Aziatische tijgermug in Montfoort

  •   keer gelezen

Montfoort - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start vanaf deze week met de nabehandeling van de bestrijding van de Aziatische tijgermug. De direct omwonenden van de locatie Kargro op Heeswijk waar vorig jaar de Aziatische tijgermug is aangetroffen, zijn per brief door de NVWA geïnformeerd, zo meldt de gemeente Montfoort op haar website.


Op dit moment kan nog niet worden vastgesteld of de tijgermug in Montfoort volledig is uitgeroeid. Eitjes van deze exotische mug kunnen een winter overleven en later uitkomen. Daarom start de NVWA op korte termijn twee nabehandelingen. Vanaf deze, de week van 30 april, bezoeken inspecteurs van de NVWA tuinen in het gebied rond de locaties waar vorig jaar tijgermuggen zijn gevonden. Zo nodig maakt een inspecteur een afspraak om de tuin of het bedrijfsterrein te inspecteren. De NVWA vraagt omwonenden om hun medewerking.

De inspecteurs van de NVWA controleren de tuinen op mogelijke broedplaatsen, plekken met stilstaand water, en verwijderen deze als dat kan. Als dat niet mogelijk is wordt de broedplaats bestreden met een larvendodend middel. Dit middel is ongevaarlijk voor mens en dier, aldus het bericht. ’’Groenten en fruit uit tuinen die in aanraking zijn geweest met dit middel kunnen gewoon worden gegeten.’’

Na enkele weken wordt de behandeling herhaald. Om de eventuele aanwezigheid van de tijgermug te controleren, plaatst de NVWA op verschillende locaties in de wijk ook muggenvallen met lokstoffen.

Denkt u een tijgermug gezien te hebben? Meld het dan aan de NVWA. Op de website van de NVWA (https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken) vindt u alle informatie ove deze mug, hoe u hem kunt herkennen en melden. De tijgermug is zuiver zwart-wit, heeft ongevlekte vleugels, een witte streep over kop en rug, en is kleiner dan 10 eurocent.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten