Afbeelding
Foto: Kees Winkelman

In vrijheid kiezen

Algemeen 127 keer gelezen

Op 4 mei herdenken we twee minuten in stilte. Onze gedachten gaan dan allereerst uit naar de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nederlandse militairen en verzetsstrijders. Een emotioneel moment. Zeker voor de generatie inwoners die die tijd bewust hebben meegemaakt.

In de jaren ‘70 drong de betekenis van 4 mei geleidelijk tot me door. Als kind was ik vaak bij mijn opa en oma. Mocht ook mee naar de herdenking in hun dorp. De stilte maakte indruk op mij. Net als de blik op hun gezicht. Zelden spraken zij over de oorlog. De blik in hun ogen was echter veelzeggend.

Twee minuten in stilte

Vrijheid en democratie. Bij mijn opa en oma stonden ze altijd hoog in het vaandel. Natuurlijk gevoed door hun persoonlijke gevoelens en ervaringen. Ook hun paplepel vormde mij tot de sociaal democraat die ik ben geworden.

Mensen, momenten en tijd: ze vormen ons. We geven momenten door. Hebben allemaal ons eigen, persoonlijke verhaal. Tijdens 4 mei herdenkingen heb ik in de loop der jaren veel van die verhalen gehoord. Ook heb ik de 4 mei herdenking door de tijd heen zien veranderen. Generaties schuiven door en nieuwe generaties sluiten aan. Tegenwoordig voorziet het Nationaal Comité 4 en 5 mei de herdenking ook van een thema. Voor dit jaar is dat het thema ‘In vrijheid kiezen’.

Dit thema spreekt mij erg aan en is het waard om door te geven. Af en toe stilstaan bij de waarde van onze vrijheid en democratie vind ik belangrijk. En ik sta daar niet alleen in. Op initiatief van het Vredesplatform Montfoort en in samenwerking met onze gemeente is De Democratiefabriek van 21 t/m 27 mei te gast in het Huis van Montfoort. In De Democratiefabriek kunnen kinderen en jongeren in de leeftijd 10-18 jaar democratie onderzoeken en oefenen met machines, apparaten en gereedschappen. Zet alvast in uw agenda. Graag hoor ik ook uw verhaal.

wethouder Jocko Rensen - Montfoort

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50