Foto: Kees Winkelman

In vrijheid kiezen

  •   keer gelezen

Op 4 mei herdenken we twee minuten in stilte. Onze gedachten gaan dan allereerst uit naar de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nederlandse militairen en verzetsstrijders. Een emotioneel moment. Zeker voor de generatie inwoners die die tijd bewust hebben meegemaakt.


In de jaren ‘70 drong de betekenis van 4 mei geleidelijk tot me door. Als kind was ik vaak bij mijn opa en oma. Mocht ook mee naar de herdenking in hun dorp. De stilte maakte indruk op mij. Net als de blik op hun gezicht. Zelden spraken zij over de oorlog. De blik in hun ogen was echter veelzeggend.

Twee minuten in stilte

Vrijheid en democratie. Bij mijn opa en oma stonden ze altijd hoog in het vaandel. Natuurlijk gevoed door hun persoonlijke gevoelens en ervaringen. Ook hun paplepel vormde mij tot de sociaal democraat die ik ben geworden.

Mensen, momenten en tijd: ze vormen ons. We geven momenten door. Hebben allemaal ons eigen, persoonlijke verhaal. Tijdens 4 mei herdenkingen heb ik in de loop der jaren veel van die verhalen gehoord. Ook heb ik de 4 mei herdenking door de tijd heen zien veranderen. Generaties schuiven door en nieuwe generaties sluiten aan. Tegenwoordig voorziet het Nationaal Comité 4 en 5 mei de herdenking ook van een thema. Voor dit jaar is dat het thema ‘In vrijheid kiezen’.

Dit thema spreekt mij erg aan en is het waard om door te geven. Af en toe stilstaan bij de waarde van onze vrijheid en democratie vind ik belangrijk. En ik sta daar niet alleen in. Op initiatief van het Vredesplatform Montfoort en in samenwerking met onze gemeente is De Democratiefabriek van 21 t/m 27 mei te gast in het Huis van Montfoort. In De Democratiefabriek kunnen kinderen en jongeren in de leeftijd 10-18 jaar democratie onderzoeken en oefenen met machines, apparaten en gereedschappen. Zet alvast in uw agenda. Graag hoor ik ook uw verhaal.

wethouder Jocko Rensen - Montfoort

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten