Voorzitter Bert Folkerts van de Montfoort Dragons staat met zijn peddel bij de kop van de drakenboot. (Foto: Paul van den Dungen)
Voorzitter Bert Folkerts van de Montfoort Dragons staat met zijn peddel bij de kop van de drakenboot. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Montfoort Dragons start nieuw peddelseizoen

  •   keer gelezen

Als het eentonige geluid van de trom over het water van de Hollandse IJssel klinkt, dan weten de aanwonenden dat de blauwe Montfoortse Drakenboot in aantocht is en de peddelaars bezig zijn aan hun wekelijkse oefentocht.


Montfoort - De Montfoort Dragons, zoals ze worden genoemd, is met 14 leden en 4 aspirant leden de nog jongste drakenbootvereniging van Nederland. Dankzij de medewerking van het bestuur van Scouting Montfoort, hebben zij in hun pand aan de Hofdijk een kleine ruimte met keukentje ter beschikking en daar zijn ze heel erg blij mee. Voorzitter Bert Folkerts: “Wij hebben in ieder geval een locatie aan het water en dat is voor een watersportvereniging toch wel erg belangrijk. Wij zijn vanaf september 2017 hiermee begonnen en in januari officieel als vereniging gestart. Gerben Hagoort is de man van het eerste uur, maar die had al de nodige ervaring opgedaan bij het drakenbootteam van Oudewater.” De leden spreken niet van roeien, maar van peddelen. De peddel is ook korter dan een roeispaan en bedoeld om met korte krachtige slagen snelheid te maken. En dat doet niemand alleen, want het is een echte teamsport. Van heel rustig kabbelen tot en met flink kracht zetten en even lekker hard gaan. De aangeschafte boot is geheel in eigen beheer opgeknapt en van een nieuwe blauwe laag voorzien. Hij wordt “De Ouwe Blauwe” genoemd en heeft, zoals de reglementen voor wedstrijdboten voorschrijven, inmiddels schubben aan de zijkant. Ook een prachtige, enigszins beschadigde, drakenkop siert de voorzijde. Bert Folkerts: “De boot heeft een stuurman/vrouw en een trommelaar. Deze geeft het ritme aan en dat is niet iedereen gegeven”, zegt hij lachend..
Naast het wekelijks peddelen worden er ook clinics aan verenigingen of bedrijven gegeven. Toch maakt de voorzitter zich zorgen, want wat gaat er gebeuren als de Scouting ooit gaat verhuizen. Wat zijn dan de plannen van de gemeente. ‘’Deze plek vlak aan het water is ongekend. Wij hopen dat de gemeente te zijner tijd met een voor ons haalbare oplossing komt.’’

Met Start2Peddle kunnen liefhebbers voor slechts € 10,- op de donderdagavond vanaf 19.30 uur vier lessen volgen. Als zij besluiten lid te worden krijgen zij dat bedrag weer terug. Aanmelden vanaf 12 jaar. Een zwemdiploma is verplicht. Sportieve, comfortabele kleding wordt aangeraden. Zwemvesten en peddels zijn aanwezig. Kijk ook eens op de website www.drakenbootmontfoort.nl voor meer informatie of ga gewoon op donderdagavond langs op de Hofdijk 2A in Montfoort.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten