Bij de aflevering van de boten werd door de nieuwsgierige schippers van Yselvaert alles eens goed bekeken. (Foto: Lysette Verwegen)
Bij de aflevering van de boten werd door de nieuwsgierige schippers van Yselvaert alles eens goed bekeken. (Foto: Lysette Verwegen)

Yselvaert weer terug in de grachten

Algemeen 141 keer gelezen

Het is zover: Yselvaert is terug in de grachten en de IJsselsteinse wateren. De nieuwe boten met de bekende historische namen Vrouwe Berthe en Heer Gijsbrecht meerden woensdag voor het eerst aan in IJsselstein bij de Walkade.

IJSSELSTEIN – Een bijzonder moment voor de schippers en het bestuur van Yselvaert: de overdracht van de boten door ontwerper/bouwer Henry Kikkert van het gelijknamige Watersport- en servicebedrijf en constructeur Bert Straver van Straver Special Techniek. Nadat de noodlottige brand in januari vorig jaar twee loodsen van Marnemoende verwoestte, waarbij ook de beide boten van Yselvaert aan de vlammen ten prooi vielen, is er nu blijdschap. “Dankzij een goede verzekering, giften van 5 tot 50 en 500 euro van particulieren, bedrijven en middenstand en de grote bijdragen van het Roest Crollius Fonds, Rabobank en gemeente hebben we twee prachtige nieuwe boten kunnen laten maken door twee IJsselsteinse bedrijven”, vertelt Yselvaert-voorzitter Kees Mulder. “Deze boten zijn echt van de hele IJsselsteinse gemeenschap.”
De boten waren een jaar niet in de grachten te zien, maar rustig was het allerminst. “Normaal vergaderen we zo’n vijf keer per jaar, nu wel vijftien keer.” De boten zijn gemaakt van 5 millimeter dik zeewaardig aluminium. “Dat scheelt heel veel onderhoud”, vertelt bestuurslid en schipper Hans van Dis. “Met de nieuwste elektrische motoren die in de botenberging worden opgeladen, zijn de boten toekomstbestendig en is er geen ander geluid te horen dan de wind en het fluiten van de vogels tijdens de vaartochten.” Elke boot telt tien zitplaatsen. “Voorzien van zitkussens en bergruimte.” Ook de schippers zijn enthousiast. “De boot vaart lekker en is goed wendbaar. Passagiers die slecht ter been zijn kunnen dankzij de bijgeleverde stangen goed instappen. Wel jammer dat de ‘romantische’ houten uitstraling verdwenen is”, vindt een schipper. “Maar daarvoor hebben we wel een uitgekiende constructie terug die weinig golfslag maakt, comfort en motoren die zijn afgesteld op maximaal 4,5 kilometer per uur.”

Vanaf zaterdag 11 mei is Yselvaert weer helemaal ‘back in business’ met reguliere vaartochten op zaterdagen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur en elke zondag om 13.30 en 14.30 uur. Ook zijn er besloten vaartochten mogelijk voor particulieren en bedrijven en starten er weer vaartochten naar Marnemoende en Lopikerkapel. Kaarten zijn te reserveren bij: Uit in IJsselstein|Tourist info aan de Overtoom 7, telefoon (030) 6887273. Voor meer informatiekijk op: www.rondvaartenijsselstein.nl en www.inijsselstein.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10