Riet Slot-Vermeij (l) exposeert al enige tijd haar handwerk bij Hélène Mercier van De Etalage in de Keizerstraat. (Foto: Paul van den Dungen)
Riet Slot-Vermeij (l) exposeert al enige tijd haar handwerk bij Hélène Mercier van De Etalage in de Keizerstraat. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

De Etalage in Keizerstraat als kijkkast voor kunst

  •   keer gelezen

De Etalage in de Keizerstraat is voor de voorbijganger een soort museum waarin hij met enige regelmaat wordt getrakteerd op diverse vormen van kunst, al dan niet gemaakt door gerenommeerde kunstenaars.


Montfoort - Het was nog in de 70er jaren van de vorige eeuw dat in de Keizerstraat de sigarenwinkel van Bode was gevestigd. Na zijn vertrek heeft het pand diverse bewoners gehad, maar vanaf 2003 wordt het bewoond door Hélène Mercier en haar man Rob Hoes. Vanuit IJsselstein waren zij op zoek naar een andere woning. Langs de Provincialeweg stond een woning te koop en reden ze daarvoor naar de makelaar in Montfoort. Die vertelde dat er in de Keizerstraat ook een pand te koop stond, maar Rob en Hélène wilden toch eerst naar Heeswijk. Daarna besloten zij alsnog een kijkje te nemen in de Keizerstraat. Hélène vertelt: “De buitenkant had een etalage en verder was er binnen niet veel te zien. Toen ik binnenstapte en de schuifdeuren tussen winkel en woonkamer opende, was ik verkocht. Hier wilde ik wonen en inmiddels is dat al 15 jaar.”

De logopediste geniet inmiddels, net als haar echtgenoot van hun pensioen. Liefhebster van filosofie en bijzonder geïnteresseerd in verhalen van vooral oudere mensen. Maar ook de schilder- en beeldhouwkunst heeft haar grote belangstelling. Vanaf het begin dat zij in dit huis wonen heeft de etalage zijn aantrekkingskracht behouden. “Hoe mooi is het om daarin kunstwerken uit te stallen voor eenieder die het maar zien wil?”

Tijdens een van de bijeenkomsten van de Verhalentafel in het DoeMeeHuis, waar dames en een enkele heer verhalen uitwisselen over het verleden en over Montfoort, ontmoette zij de nu bijna 86-jarige Riet Slot - Vermeij. Op een keer nam Riet wat voorbeelden mee van haar meest recente hobby; Pixelen. Gedurende haar leven heeft Riet diverse handwerktechnieken ontwikkeld, onder meer veel brei- en borduurwerk. ‘Wat mijn ogen zien, dat maken mijn handen”, zegt zij. “Het pixelen is mijn nieuwste bezigheid en een mooi werkje om aan tafel te doen. Ik kan er goed mijn gedachten mee verzetten.” Met een foto gaat Riet naar een handwerkwinkel in Woerden, waar met een computer een werktekening wordt gemaakt. Het computerprogramma rekent uit hoeveel pixeltjes er van iedere kleur nodig zijn. Tenslotte krijgt Riet het complete pakket aangeleverd en kan zij aan de slag. Met een pincet worden de pixels op het stramien geplakt. Een dankbaar priegelwerk zegt ze zelf.

Riet Slot is een bekende rasechte Montfoortse. In 1933 geboren in het pand waar nu Café Bolle Harry is gevestigd. Van de oorspronkelijke A&O zelfbedieningswinkel annex woonhuis is volgens Riet niets meer te herkennen; zeker niet na de laatste verbouwing. In De Etalage zijn enkele voorbeelden te zien van Riet’s pixelkunst.

Voor meer informatie over deze techniek, kunt u Riet zelf benaderen op 0348–473445. Zelf iets in De Etalage tentoonstellen, bel dan met Hélène Mercier op 0348-469499.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten