Foto: Pixabay

IJsselstein heeft liever zonnevelden dan windmolens

  •   keer gelezen

Burgemeester en wethouders van IJsselstein zien liever zonnevelden dan windmolens in de polder Rijnenburg. Dat staat in een brief die – na goedkeuring door de gemeenteraad – naar de gemeente Utrecht zal worden gestuurd.


IJSSELSTEIN – Liever zien de IJsselsteinse bestuurders dat prioriteit wordt gegeven aan woningbouw vanuit het zuiden van de polder Rijnenburg. De aanleg van een energielandschap zonder samenhang met geplande woningbouw in 2030 is niet wenselijk. Ook de aanleg van zonnevelden kan slechts plaatsvinden als dit de bouw van woningen niet in de weg staat. Dan kunnen zonnevelden ook een meer permanent karakter krijgen en is het mogelijk om over te schakelen van ‘zon op land’ naar ‘zon op dak’, zo staat in de brief te lezen.
IJsselstein maakt zich zorgen om de door Utrecht gepresenteerde plannen, omdat de exploitatie van windturbines en zonnevelden ten minste 15 jaar is, om te kunnen komen tot een haalbare business case. “Gezien de noodzakelijke proceduretijd is de realisatie van het energielandschap ruim voor 2030 niet realistisch.”
IJsselstein hecht veel waarde aan de voorgestelde scenario’s voor een energielandschap met ruimte voor de ontwikkeling van landschap, groen, watergebonden natuur en nieuwe recreatieve routes. Ook de aanleg van een roeibaan heeft instemming.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten