'Henk en Henk' van KNIJ zijn - met de andere ondertekenaars - blij met de intentieovereenkomst. (Foto: Lysette Verwegen)
'Henk en Henk' van KNIJ zijn - met de andere ondertekenaars - blij met de intentieovereenkomst. (Foto: Lysette Verwegen)

Buurtstroompanelen voor iedereen

Algemeen 132 keer gelezen

Met ondertekening van een intentieovereenkomst is het eerste Buurtstroomproject in IJsselstein van start gegaan. Met Buurtstroom kunnen buurtgenoten gezamenlijk investeren in zonnepanelen – geplaatst op een groot dak in de buurt – en profiteren van de opgewekte stroom via een belastingkorting op de eigen energierekening.

IJSSELSTEIN – Voor het eerste project – Buurtstroomproject IJsselstein De Oever – wordt het dak van sporthal De Oever aan de Zomerdijk voor twee derde deel vol gelegd met 230 zonnepanelen. “Buurtstroom is ideaal voor mensen zonder eigen dak, een ongeschikt dak of wanneer er niet genoeg panelen op je eigen dak passen. Via Buurtstroom kun je toch zelf lokaal duurzame energie opwekken, klimaatverandering beperken én financieel voordeel behalen”, vertellen initiatiefnemers Henk Lindeman en Henk de Groot van Klimaat Neutraal IJsselstein (KNIJ). “Eenzelfde project in Alphen aan de Rijn trok in korte tijd zestienduizend deelnemers.”
Stella Eitjes van Team Buurtstroom Energie-U legt uit dat iedere IJsselsteiner kan meedoen. “Iedereen die in de postcode van de zonnestroomcentrale woont of een klein bedrijf heeft, kan meedoen, net als inwoners van alle aangrenzende postcodegebieden. Sporthal De Oever valt administratief onder postcodegebied 3402, zodat alle inwoners van IJsselstein – postcodes 3403 tot en met 3404 – mee kunnen doen. Ideaal ook voor huurders in vrije sector of sociale huur en flatbewoners.”

De investering in een zonnepaneel kost eenmalig 350 euro. Met een overheidsregeling krijgen de deelnemers een korting van 11 cent per opgewekte kilowattuur energie op de energiebelasting; zo’n dertig euro per jaar. En het mooie voor KNIJ: “We zoeken altijd verbinding, en dit is meer dan iets doen voor het klimaat. Dit project doen we allemaal samen, het is echt een project van de buurt.” Het idee voor Buurtstroom IJsselstein ontstond tijdens de dag van de Duurzaamheid in oktober. “We verwachten de 230 zonnepanelen snel kwijt te zijn, om daarna meer daken te vragen bij de gemeente.”

Wethouder Bekker van Duurzaamheid is blij met het initiatief. “Ik hoop dat er nog veel initiatieven volgen.” Dat is niet tegen dovemansoren gezegd: “Wij zien nu in elk plat dak potentie”, aldus de mannen van KNIJ. De investering verdient zich in ongeveer tien jaar terug. Het project is een samenwerking tussen KNIJ, gemeente IJsselstein en Coöperatie Buurtstroom Energie-U. Wie belangstelling heeft om mee te doen kan terecht op de website www.energie-u.nl/buurtstroom-ijsselstein-de-oever.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09