Foto: Kees Winkelman

Samenwerken in Europa

  •   keer gelezen

Nog even en Nederland kiest 26 mensen in het nieuwe Europese parlement. Dat is 3,5% invloed op de stem van Europa. Dat geluid van onze vertegenwoordigers moet hoorbaar worden in een politieke arena van 751 vertegenwoordigers. Maar wat heeft de gemeente daaraan?


Europa heeft meer invloed dan we soms denken. Wist u bijvoorbeeld dat 70% van alle Europese wet- en regelgeving invloed heeft op het beleid van gemeenten en regio’s. En dat gemeenten een groot deel van deze wet- en regelgeving moeten uitvoeren?Zo heeft Europa bijvoorbeeld invloed op onze arbeidsmarkt, het behoud en herstel van dorpskernen en voorzieningen. Maar ook op een gezond en leefbaar platteland, asielbeleid, veiligheid en sociale bescherming.

Wat heeft de gemeente daaraan?

Persoonlijk vind ik het jammer dat met name het tegengeluid in de politieke campagnes rondom de Europese verkiezingen zoveel nadruk krijgt. Een voorbeeld is ‘Nexit’, de Nederlandse variant op ‘Brexit’. Daar geloof ik niet in. Waar ik wél in geloof is de kracht van samenwerken en partnerschap. Lokaal, nationaal én internationaal. ‘Alleen ga je sneller maar samen kom je echt veel verder’ is een motto dat ik ook in Europees verband graag voor ogen houd. Natuurlijk. Ook wij betalen als samenleving een bijdrage aan de Europese Unie. Maar daar krijgen we ook iets voor terug. Zo stelt de EU onder andere geld beschikbaar voor economische ontwikkeling, banen en verduurzaming. Europa verstrekt subsidies en fondsen die uiteindelijk bij onze bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties terechtkomen. Laat ik helder zijn: Europa kán beter. ‘Beter’ vraagt echter om kleine stapjes en samenwerking. Op donderdag 23 mei mag u weer naar de stembus. De stemwijzer op eu.stemwijzer.nl kan u helpen bij uw keuze.

Wethouder Jocko Rensen - Montfoort

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten