De ondertekening van het startdocument van de Arminiusstichting. (Foto: Wil van der Heiden)
De ondertekening van het startdocument van de Arminiusstichting. (Foto: Wil van der Heiden) (Foto: Wil van der Heiden)

Blijvende aandacht voor gedachtegoed Arminius

  •   keer gelezen

Oudewater - 410 jaar na het overlijden van Jacobus Arminius vraagt een naar hem vernoemde stichting blijvend aandacht voor zijn gedachtengoed. Dat gebeurt sowieso met een tweejaarlijkse Arminiuslezing.In het stadhuis van Oudewater vond de officiële presentatie plaats van het bestuur van de onlangs opgerichte Stichting Arminius Oudewater. Dat gaat het denken van de in Oudewater geboren (1560) theoloog opnieuw onder de aandacht brengen met activiteiten die duiding geven aan zijn denken.


De leerstellingen van Arminius speelden een grote rol bij de godsdiensttwisten tussen remonstranten en contraremonstranten tijdens het twaalfjarig bestand (1609-1621) in de 80-jarige oorlog. De Dordtse Synode veroordeelde de leer van Arminius, precies 400 jaar geleden.


Het stichtingsbestuur bestaat uit Arie Zwiep (theoloog), Mark Verweij (student geschiedenis), Machteld Gijssen (psychologe), Franca van Winkel (oud-bankier), Piet Bikker (wiskundige), Chris Stolwijk (kunsthistoricus) en Herman Sietsma (museumdirecteur).


Overigens vond op 6 februari van dit jaar de eerste Arminiuslezing al plaats onder de titel: ,,Zijn wij ons brein de baas?’’. In een afgeladen stadhuis verleenden prof. dr. Andre Aleman en prof. dr. Peter Hagoort hieraan hun medewerking.


Initiatiefnemer burgemeester Pieter Verhoeve: ,,Arminius is één van de beroemdste burgers van Oudewater. Je kunt hem beschouwen als ketter of zelfs als een kanjer. Ik ben benieuwd hoe dit kundige bestuur een actuele vertaalslag gaat geven aan thema’s uit het leven van Arminius. Denk dan aan zaken als vrijheid, oorlog, zingeving en samenleven. Zeer actuele onderwerpen immers.’’


De oprichting van de stichting en de bekostiging van de activiteiten is mede mogelijk door een bijdrage van de Provincie Utrecht.

ad.velders,ad.velders
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten