Schakers Har-Mon-ie kampioen

  •   keer gelezen

Het viertal van schaakvereniging Har-Mon-ie is in de bondscompetitie als eerste geëindigd. In de laatste uitwedstrijd tegen Muiderberg was er nog één punt nodig voor het behalen van het kampioenschap, dus moest er tenminste gelijk worden gespeeld.
Aan bord 4 werd het eerste halve punt binnengehaald. In het middenspel kreeg Jan van Leeuwen een stuk tegen 2 pionnen. Zijn tegenstander wist hem nog een pion af te snoepen en met een pionnenmeerderheid op de damevleugel ging hij het eindspel in. Hij behandelde dit eindspel niet helemaal correct en Jan kon pionnen afruilen.
De eindstand van paard tegen pion was remise. 1/2 - 1/2.
Cor Bos aan het eerste bord ging voortvarend van start.
Hij won al snel een stuk en slaagde erin een pion tot dame te promoveren.
Tegen deze overmacht was zijn tegenstander niet opgewassen. 1 1/2 - 1/2.
Aan bord 2 werd de stand weer gelijk getrokken.
Na de opening had Kees Lugthart een stevige stelling opgebouwd en zette zijn tegenstander onder druk. Deze slaagde er echter in een gevaarlijke tegenaanval via de zwarte diagonaal op te zetten en de koningsstelling van Kees bezweek onder de druk. 1 1/2 - 1 1/2.
Kees van Rooijen had aan bord 3 nog een remise nodig en lang zag het er naar uit, dat de partij onbeslist zou eindigen. Zijn tegenstander ontweek een remisevariant en kreeg toen een verwoestende aanval op zijn koningsstelling te verduren. Die wist hij nog wel te pareren, maar dat kostte hem een paar pionnen.
Het eindspel met een paar pionnen meer was voldoende voor de winst voor Kees, zodat de eindstand 2 1/2 - 1 1/2 werd in het voordeel van Har-Mon-ie en het kampioenschap kon worden gevierd. Naast deze spelers hebben Arie de Groot en Nico Warner ook bijgedragen aan dit succes.


Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten