Een honderdtal aanwezigen kreeg letterlijk een groot podium – in Fulcotheater – om hun meningen en ideeën te geven over wonen en bouwen in IJsselstein. (Foto: Lysette Verwegen)
Een honderdtal aanwezigen kreeg letterlijk een groot podium – in Fulcotheater – om hun meningen en ideeën te geven over wonen en bouwen in IJsselstein. (Foto: Lysette Verwegen)

Stortvloed aan ideeën over wonen

Algemeen 238 keer gelezen

Wonen is een belangrijk onderwerp voor bewoners en op de gemeenteagenda. Tijdens de tweede bewonersavond onder leiding van Bureau Castro Communicatie konden de inwoners in Fulcotheater hun input geven over woningbouwlocaties, type woningen, voorzieningen en meer.

IJSSELSTEIN – Dat aan het eind van de bijeenkomst het brandalarm afging is bijna symbolisch, want wonen is een hot item. Uit de gehouden enquête blijkt dat inwoners wonen in IJsselstein een 7,7 geeft en dat 93 procent IJsselstein aanraadt als woonplaats. “Als er een huis is”, merkt iemand op. Ruim 60 procent wil meer woningen, maar tegen hoogbouw bestaat onder ruim 40 procent van de geënquêteerden weerstand. Ruim 60 procent heeft geen bezwaar tegen bouwen in het groen rond de stad en bijna een even groot percentage wil niet dat er groen in de stad wordt opgeofferd voor woningbouw. Op de vraag ‘’Wat vinden we ervan?’, zegt 90 procent zich veilig te voelen in IJsselstein, vindt bijna 50 procent de stad schoon genoeg, is 75 procent voor zonnepanelen en slechts 34 procent voor windmolens. Er is ruime tevredenheid over zorg- en sportvoorzieningen, scholen en cultuur.

Waar bouwen?
De hamvraag: ‘Waar wilt u dat meer woningen gebouwd worden?’ maakt direct een discussie los met de meest uiteenlopende suggesties: van het IJVO-terrein aan de Noord IJsseldijk tot het Roba-terrein aan de Zomerdijk tot het slopen van IJsselveld-Oost en bij de A2 de hoogte in of in die wijk een extra verdieping op de bestaande bouw. Zelfs de ‘Put van Weber’ wordt genoemd – de Nedereindse Plas – waar volgens iemand de lucht in gebouwd moet worden: “Met goede architectuur en zonnepanelen op de daken.” Creativiteit genoeg, want ook het omklappen van de sportvelden aan de Heemradenlaan naar Lopikse grond en op de huidige velden woningbouw realiseren, wordt door een bezoeker geopperd. En daarmee komt meerdere malen een samenwerking met Lopik aan de orde; ook waar het gaat om woningbouw op het Nozematerrein. Daarnaast wordt woningbouw voorgesteld op het verouderde industrieterrein Lagedijk, met een verhuizing van de bedrijven naar de A2. Zelfs een deel van begraafplaats De Hoge Akker is voor iemand een optie, net als de hockeyvelden die richting Lopik verschoven kunnen worden. Aan geld voor de plannen wordt niet gedacht, hooguit door bezoekers die pleiten voor meer sociale huurwoningen en woningen voor de middeninkomens: “Nieuwbouw is voor lage inkomens onbetaalbaar geworden. Bouw op het lege stuk aan de Eiteren ook eens sociale huurwoningen.”

Knelpunten
Discussieleider Frits Huffnagel wijst op de werkgelegenheid, mobiliteit, aansluiting op de rijkswegen, en op de grondbezitters: Lopik, Utrecht en Nieuwegein. Het mag de dromen niet doorbreken: “Samen met Nieuwegein een aansluiting op de A2 regelen, dat scheelt ook verkeer op de N210. En industrie langs de A2 is een buffer tegen het verkeerslawaai.” Over de volkstuintjes die sneuvelen in de plannen: “Ik vraag me wel eens af wat daar voor schimmigs gebeurt.” En de financiën: “Sportvelden omklappen is goedkoper dan bedrijven verplaatsen”, oppert iemand. “De gemeentewerf is ook succesvol verplaatst.”

De bewonersavonden, waarvan maandag de laatste plaatsvond over de binnenstad, zijn een voortvloeisel uit de enquête in opdracht van de gemeente om te komen tot een urgentieagenda voor de stad. De bijeenkomsten worden geleid door Bureau Castro Communicatie, dat van de bevindingen in juni een conceptagenda voor de stad maakt en presenteert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 22 uur geleden
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws gisteren
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18