Notaris mr. Anco Blokhuis kijkt met genoegen terug maar verheugt zich ook op zijn pensioen. (Foto: Lysette Verwegen)
Notaris mr. Anco Blokhuis kijkt met genoegen terug maar verheugt zich ook op zijn pensioen. (Foto: Lysette Verwegen)

Notaris Blokhuis gaat met pensioen

Algemeen 1.870 keer gelezen

Notaris Anne Jacobus Blokhuis, op duizenden aktes staan zijn naam en handtekening. Maar na 42 jaar heeft hij zijn laatste handtekening gezet. Anco Blokhuis neemt afscheid van het IJsselsteinse notariskantoor dat gevestigd is in ‘De villa Van Rooijen’ aan de Poortdijk. Hij gaat met pensioen.

IJSSELSTEIN – Het is een moment van terugkijken: naar het begin in Aalsmeer in 1979 en de verhuizing naar IJsselstein in 1985. Daar werkte hij eerst met notaris Adriaans en later met zijn beoogde opvolger Akkermans. “Er is altijd een notaris en een kandidaat-notaris”, vertelt Blokhuis. “Hans stopte onverwacht, dus daar zat ik met mijn opvolging en teveel werk om alleen te doen.” Al snel vond hij in 2017 versterking bij Tjerk Duinstra, die hem inmiddels als notaris is opgevolgd. “We hadden direct een klik en ik kon de Koning om ontslag vragen”. Blokhuis is daarmee nog even kandidaat-notaris of tweede man. “Ik kan nu nog aktes passeren als Tjerk het goed vindt”, zegt hij lachend. Moeite met stoppen heeft hij niet: “Op 31 december verlopen mijn studiepunten en mijn bevoegdheid om aktes te passeren. Maar ik kan nog wel advies blijven geven. Dat heb ik in de voorbije jaren ook veel gedaan; tot in de supermarkt toe werd ik wel eens aangeklampt.” Hij ziet uit naar de tijd dat hij zelf zijn agenda kan gaan beheren. “Mijn agenda was altijd een verrassing. Daar houd ik van, maar het is ook wel leuk als opa eens op een verjaardag is.” Zijn adviezen kan hij zelf gaan indelen: “Met sommige klanten heb ik al generaties lang contact. Iemand zei me laatst: ‘Ik weet niet beter dan dat u de notaris bent’.”


Snel en betrokken
Blokhuis woont al 20 jaar in Benschop en is bekend als ‘de notaris op de fiets’. Hij fietst elke dag door weer en wind – jawel: zelfs in kostuum – door IJsselstein. “Ze noemen me wel eens de snelle notaris”, grapt hij. “Tegenwoordig heb ik wel een pedelec, dat is comfortabel.” Hij herinnert zich nog een prominentenrace die hij voor het goede doel fietste met oud-burgemeester Wijte. “Team B&W; Blokhuis en Wijte; met wetboek en in kostuum.” Blokhuis was ook altijd maatschappelijk betrokken en stond aan de wieg van veel mooie initiatieven en organisaties, zoals: de Historische Kring IJsselstein, de molen, de Warmtebron in Benschop en stichting Leergeld. “Mijn enthousiasme was soms zo groot dat ik direct gevraagd werd om in het bestuur te zitten”, mijmert hij. “Zoiets hoort bij mij. Het notariskantoor is verankerd in IJsselstein.”
Het werk van de notaris gaat verder dan erfenissen, testamenten en koopaktes van huizen. “Tegenwoordig is het maken van een levenstestament belangrijk, waarin de bevoegdheden van de mantelzorger worden vastgelegd als de partner door bijvoorbeeld dementie niet meer zelfstandig kan handelen.” Als notaris wordt hij ook ingeschakeld bij moeilijke erfenissen. “Als notaris wordt je dan aan tafel het podium om problemen op te lossen en het vertrouwen van alle partijen te winnen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20