De winnaars van de JEVA-bokaal in Polsbroekerdam op het erepodium.Favorieten maakten hun reputatie waar, maar er waren ook verrassingen. (Foto: PB Holland)
De winnaars van de JEVA-bokaal in Polsbroekerdam op het erepodium.Favorieten maakten hun reputatie waar, maar er waren ook verrassingen. (Foto: PB Holland) (Foto: PB Holland)

Polsstokspringers bereiken hoog niveau

  •   keer gelezen

De springers hadden zaterdag tijdens de JEVA-bokaal in Polsbroekerdam te maken met uitstekende omstandigheden. Bij 20 graden viel er af en toe een kleine miezer, maar er was weinig wind, wat tot erg goede resultaten heeft geleid.


Polsbroekerdam - Bij de senioren had kopman Jaco de Groot (Woerden) het aanvankelijk lastig. Benschopper Wilco van Amerongen wist al in zijn eerste sprong 19.78 neer te zetten, maar Thomas van Midden (Vlist) brak de wedstrijd definitief open met een perfecte sprong. Hij had de tijd om naar de top van de polsstok te klimmen en ging kaarsrecht over naar de andere kant van het water, waarmee hij tot een nieuw persoonlijk record kwam van 20.98 meter. Jaco de Groot wist zich nipt voor de finale te plaatsen, maar in de eerste finaleronde stelde hij orde op zaken. Hij had genoeg tijd om de top van de polsstok te bereiken en ging Van Midden voorbij: 21.57 meter. Hierop had de concurrentie geen antwoord meer.

Dymphie Baas-Van Rooijen (Oudewater) was de dame die met de scepter zwaaide in Polsbroekerdam. In de voorronde zette zij al 15.92 meter neer en in haar laatste sprong liet ze zien erg goed in vorm te zijn. Met 16.68 meter zette zij een nieuw seizoensrecord neer bij de dames. Op ruime afstand volgde Fabienne Overbeek (Benschop) met 13.99 meter. Dit is een mooie opsteker voor Overbeek, aangezien zij op de weg terug is na een vervelende blessure. Het podium werd gecompleteerd door Julia van Eijk (Haastrecht) met een afstand van 13.48 meter.

In de juniorencategorie leverde de eerste ronde met sprongen direct vuurwerk op. Wijnan van Ingen (Zegveld) gooide met 17.43 meter al hoge ogen en Lucas van Eijk (Haastrecht) opende zelfs met een sterke 18.41 meter. De leider van het De Samenwerking-klassement werd hierdoor flink onder druk gezet en in de voorrondes kwam hij slechts tot een afstand van 17.53 meter. Meerdere keren zat hij hoog in de stok, maar het rechte spoor kon hij niet vinden en ook in de finale beet hij zich stuk op de afstand van Van Eijk. De cum laude-afgestudeerde Timon de Haaij (Lopik) liet wel nog een mooie sprong zien en liet 17.60 meter noteren, waarmee hij achter Van Eijk en Overbeek de derde plek innam.

De meeste spanning in de wedstrijden komen dit seizoen tot nu toe uit de jongens-categorie. Ook deze wedstrijd was het raak. De jonge Benschopper Roy Velis noteerde eerst een persoonlijk record van 16.56 meter, dat hij vervolgens verbeterde tot 17.15 meter. Ook Mark van der Horst (Schoonhoven) en Harmen Timmerarends (Montfoort) noteerden 17-meter sprongen, maar konden in de voorrondes nog niet voorbij Velis komen. Klassementsleider Guus Hoogland kwam er niet aan te pas en strandde met 16.42 meter op een vierde plaats. In de finale ging Timmerarends nog verder dan de afstand van Velis en pakte hierdoor de JEVA-bokaal.

De meisjes van de Polsstokbond Holland komen ook steeds beter op dreef. De voorronde was een prooi voor Thalina van der Wind (Schoonhoven). Zij kwam tot een nieuw persoonlijk record van 13.08 meter. In totaal wisten maar liefst drie meisjes een 13-meter neer te zetten en Laura Maaijen (Haastrecht) kwam in de finale zelfs tot 14.04 meter. Suzanne Mulder (Vlist) maakte het podium compleet en kwam tot 13.07 meter.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten