Joke de Bruijn en Marjolein Makkink, gesteund door zwembadmanager Miranda Bakkenes, zwemmen ook tegen ALS. (Foto: Lysette Verwegen)
Joke de Bruijn en Marjolein Makkink, gesteund door zwembadmanager Miranda Bakkenes, zwemmen ook tegen ALS. (Foto: Lysette Verwegen)

Zwemmen tegen ALS kan ook met een beperking

Algemeen 429 keer gelezen

Wat doe je als je een aangeboren of opgelopen fysieke beperking hebt en toch wil bijdragen aan A Local Swim tegen ALS? Dan organiseer je gewoon een speciale swim: niet in de Hollandsche IJssel maar in de veilige omgeving van het zwembad.

IJSSELSTEIN – “Sinds 2014 kan ik door een val mijn linkerbeen niet meer gebruiken. Een ongelukkige val op mijn stuitje, waardoor ik gebonden ben aan een scootmobiel en in mijn aangepaste huis op een trippelstoel. Ik zwem al jaren in sportfondsenbad De Hooghe Waerd, waar ik ook al aan de zwemvierdaagse heb meegedaan. Door mijn beperking kan ik niet meedoen met A Local Swim omdat ik niet in open water mag zwemmen. Daarom heb ik gevraagd of ik met nog wat mensen die een fysieke beperking hebben in het zwembad baantjes mag trekken voor het goede doel”, vertelt Marjolein Makkink. En daar kreeg ze van Miranda Bakkenes, manager van het zwembad, direct toestemming voor. “Op zaterdag 7 september om 14.30 uur, gelijk met de swim in de Hollandsche IJssel, springen wij in het zwembad”, vertelt Joke de Bruijn, die met haar spierziekte – “Dunne vezel neuropathie, vijftig uur per dag pijn” – al eerder zwom voor het goede doel. “Ik hield het een half uur vol, maar we hebben toch 2.000 euro opgehaald dankzij donaties en veel publiek langs de kant.” Van het water in springen is geen sprake: “We hebben de tillift van het zwembad hard nodig.”
Het tweetal leerde elkaar kennen tijdens het fysiozwemmen. “In het begin was ik bang”, weet Marjolein nog. “Maar door de vertrouwde omgeving, het personeel en de geweldige begeleiding, kreeg ik mijn zelfvertrouwen terug.” Geëmotioneerd: “Dat was zo’n belangrijke stap.” Sinds twee maanden zwemt ze ‘de sterren van de hemel’. “Vijftig banen schoolslag, met twee armen en een been.” Het tweetal is extra gemotiveerd. “Vooral omdat we zelf een ongeneeslijke beperking hebben!” Manager Miranda is enthousiast: “Een geweldige activiteit, door een geweldige groep. Zwemmen voor dit doel geeft een extra fysieke en psychische boost.”

Wie een financiële bijdrage wil leveren aan de actie van de bijzondere zwemmers die het water in gaan tegen ALS, kan voor een donatie en voor informatie terecht op: http://utrecht.alsacties.nl/team/marjolein-makkink. Wie een fysieke beperking heeft en ook mee wil zwemmen, met de circa 50 deelnemers die er nu al zijn, kan een inschrijfformulier ophalen bij zwembad De Hooghe Waerd, Frankrijkstraat 63. Publiek is op 7 september vanaf 14.00 uur ook van harte welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws gisteren
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10