Afbeelding

De schaapskudde

Algemeen 202 keer gelezen

Vorige week maakte ik een wandeling door het Ruige Weide park. Wat is het daar prachtig. Net toen ik mijn vriendin vertelde dat daar soms ook een kudde schapen loopt, kwam herder Huug Hagoort met een luidruchtige grasmaaier de bocht om het weiland in.

Mijn vraag dat we de kudde misschien net zouden zijn misgelopen werd negatief beantwoord. “Een eindje verderop loopt de kudde te grazen onder de hoede van twee vrouwelijke schaapherders.” En inderdaad, we kwamen de kudde met de vrouwelijke herders even later daar tegen. De twee nog jonge vrouwen stonden op hun herdersstaf geleund rustig naar de schapen te kijken. En wij naar hen. Het was een prachtig tafereeltje.

Een prachtig tafereeltje

In de kudde liep een schaap mank en de ene herder wilde het schaap graag van zijn zere poot afhelpen. Voorzichtig liep ze met een omleidende beweging richting mank schaap. Maar het schaap had haar en haar bedoelingen in de gaten. Tot twee keer toe probeerde de schaapsherder met haar ronde herdersstaf het schaap te tackelen. Maar helaas. De schaapsherder gaf het op en liep weer terug naar haar collega. We raakten met hen aan de praat en ze vertelden hoe ze schaapsherder waren geworden. Ze deden het gewoon naast hun vaste baan. “De stem van herder Huug kennen de schapen heel goed hoor, maar op onze stem reageren ze nog niet zo goed.” Prachtig hoe een schaap de stem van de herder kent. “Straks hebben ze hun buik vol gegeten en dan lukt het waarschijnlijk wel.”
Wat is het toch bijzonder dat je zo’n kudde schapen in zowel Oudewater, Montfoort en Linschoten gewoon tegen kan komen. Ik heb altijd al wat gehad met schapen en hun schaapachtige gedrag is voor mij altijd weer een spiegel. Regelmatig lach ik hartelijk om hun stomme geblaat en kuddegedrag. Dankjewel Huug dat we van je kudde hier mogen genieten!

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 15 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 2 dagen geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13