Peter Gruters in het Montfoortse Stadspark, waar hij graag zit en vanaf de waterkant uitkijkt over de molen, de kerk en het Huis van Montfoort. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Peter Gruters in het Montfoortse Stadspark, waar hij graag zit en vanaf de waterkant uitkijkt over de molen, de kerk en het Huis van Montfoort. (Foto: Margreet Nagtegaal) Foto: Margreet Nagtegaal

De mooiste plekjes van... Peter Gruters

Algemeen 327 keer gelezen

Montfoort - Peter Gruters houdt veel van geschiedenis en restauratie van oude gebouwen had vanwege zijn baan in de bouw altijd zijn interesse. In Montfoort was hij ook betrokken bij de bouw van het Stadskantoor en de daarnaast gelegen bejaardenwoningen. Aan menig restauratieproject werkte hij mee. Wat is zijn Top 3 van mooiste plekjes?

1. Natuurgebied Willeskop

De aanleg van het natuurgebied Willeskop tussen Montfoort en Oudewater heeft Peter helemaal gevolgd. “Er was veel slik in het begin en dan zag je daar veel steltlopertjes.” Peter gaat er graag vroeg in de ochtend al heen. “Dan is er nog niemand. Het is daar zo rustig. Heel plezierig.”
Hij neemt zijn verrekijker altijd mee, schafte zelfs een hele goeie aan, zodat hij nog meer kan genieten van de vele vogelsoorten die er in het gebied te zien zijn. Lepelaars, ijsvogels, tureluurs en in het begin zag hij er ook kemphanen. Tijdens het broedseizoen staat er een kar waarin je beschut naar de vogels kunt kijken. “Het liefst ga ik alleen naar dit natuurgebied en geniet ik van de rust.”

2. Volkstuinencomplex De Knopentuin

“Het volkstuinencomplex is eigenlijk mijn kindje”, zegt Peter met enige trots in zijn stem. Toen hij met pensioen ging viel hij een beetje in een gat. “In Montfoort was nog geen volkstuinencomplex en daarom wilde ik dat toen opzetten. Het heeft nog wel wat voeten in aarde gehad, maar uiteindelijk vonden we een prachtig plekje bij familie Van der Neut. De samenwerking is echt heel goed en plezierig.”
Het volkstuinencomplex ligt tussen de Bleek en de M.A. Reinaldaweg en is een oase van rust temidden van de weilanden, langs een oude tiendweg. Ook daar ziet Peter regelmatig bijzondere vogels vliegen, zoals een buizerd en valk. “Maar soms ga ik er gewoon ook zitten en is het een heerlijk rustpunt.” De tuinders vormen een echte gemeenschap en velen tuinieren al lang. “We leren van elkaar en het is heel gezellig. De groente en het fruit dat over is gaat naar de voedselbank. Dat is in de oogsttijd soms best veel. Het is een heerlijk plekje.”

3. Het Stadspark

Peter komt ook graag in het Montfoortse Stadspark. Dat is het derde mooie plekje op zijn lijstje. “Ik ga dan in het gras aan het water van de Gracht zitten kijken naar het silhouet van Montfoort en zie de molen, de twee kerken en het Huis van Montfoort staan. Eigenlijk zit ik dan naar het resultaat van mijn eigen werk te kijken en daar kan ik in alle rust erg van genieten.” Ook in het Stadspark komt de natuur heel dichtbij. “Het is leuk als de schaapskudde er rondloopt en je hun gemekker hoort. Heel Montfoort geniet van de schapen.”
Het Stadspark ligt lekker centraal, en ook met zijn kleinkinderen brengt hij er graag een bezoekje. “Maar bijzonder is ook de boomgaard in het park, waarin je zelf appels en peren kunt plukken. Dat is toch prachtig?” Peter noemt zichzelf voorzichtig een mensen-mens, maar ook de natuur heeft duidelijk zijn hart.

Peter Gruters (70) werd geboren in Vleuten-de Meern maar kwam op zijn 25e al in Montfoort terecht. Als vrijwilliger kun je hem tegenkomen bij een groot scala aan initiatieven en clubs. Bijvoorbeeld bij het Vredesplatform, Vluchtelingenwerk, IJsclub, Stichting Behoud Monumenten, Duurzaam Montfoort en de Volkstuinenvereniging De Knopentuin.

In deze rubriek vertellen inwoners over hun favoriete plekjes. Peter Gruters kwam 45 jaar geleden in Montfoort wonen en voelde zich snel thuis. Hij woonde 35 jaar aan de Plaats en nu al weer 10 jaar buiten het centrum. Drie mooie plekjes had hij snel gevonden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50