Tijdens Monumentendag geeft ook de Stadswaag belangstellenden een doorkijkje in het verleden. (Foto: Gertjan Kooij)
Tijdens Monumentendag geeft ook de Stadswaag belangstellenden een doorkijkje in het verleden. (Foto: Gertjan Kooij) Foto: Beeldboot/Gertjan Kooij

Open deuren tijdens Monumentendag in IJsselstein

Algemeen 142 keer gelezen

Tijdens Monumentendag, zaterdag 14 september zijn de monumenten in de binnenstad voor iedereen gratis toegankelijk. Dé kans om de historie van IJsselstein te beleven, tijdens een speciaal programma met diverse activiteiten.

IJSSELSTEIN – Ontmoet elkaar ‘in het monumentale verleden’ van IJsselstein; tijdens rondleidingen, concerten – zoals in de Oude Sint-Nicolaaskerk – en beklimmingen in de monumentale gebouwen. Of bij tentoonstellingen, demonstraties, audiotours en andere activiteiten. Alle monumentale gebouwen zetten hun deuren wijd open voor het publiek. Daaronder zijn uiteraard de bekende monumenten zoals de beide kerken, het Historisch Stadhuis, de Kasteeltoren, De Waag, korenmolen De Windotter, het Brandspuithuisje en het 16e-eeuwse ‘Hofhuis’ aan Hofstraat 8.

Ook Museum IJsselstein doet mee aan Monumentendag. Bezoekers kunnen van 10.00 of 12.00 uur tot 16.00 of 17.00 uur gratis in de monumenten terecht. Doorlopend zijn er voor kinderen en volwassenen diverse gratis audiotours door de stad beschikbaar, om ter plekke te luisteren naar de verhalen bij de monumenten. In Museum IJsselstein is de ‘Canon van IJsselstein’ – de historie van het prille begin van IJsselstein tot heden - te zien op de schildering die een hele wand van het museum aan de Walkade siert. De audiotours zijn eenvoudig te downloaden op elke smartphone via de Izi-TRAVEL/app.

Ook een dag later, op zondag 15 september, van 13.00 tot 16.00 of 17.00 uur, zijn enkele monumenten nog geopend voor het publiek. Om 16.00 uur vindt een afsluitend orgelconcert plaats in de Basiliek door Jos van der Kooy, organist van de Westerkerk in Amsterdam.

Tijdens Monumentendag zijn zo’n vijfduizend monumenten in heel het land geopend, waar al gauw zo’n miljoen bezoekers komen genieten van het historische erfgoed. Het thema van het Monumentenweekend op 14 en 15 september is: ‘Plekken van plezier’, waarbij de amusementswaarde van de monumenten centraal staat. Het thema gaat minder op voor de IJsselsteinse monumenten die vooral een functionele betekenis hadden en hebben.

Specifieke informatie over alle activiteiten en openingstijden per monument zijn te vinden op www.ijsselstein.nl onder Open Monumentendag. Zo worden in het recent toegankelijke 16-eeuwse Hofhuis rondleidingen gegeven. In beide kerken is beklimming van de toren mogelijk en worden orgelconcerten gegeven. Museum, Kasteeltoren en de stadhuiszolder laten ook de tentoonstelling ‘Vrijplaats bij MIJ’ zien. In de Waag is de waagmeester aanwezig en het Brandspuithuisje houdt open huis: met koffie en Indisch gebak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws gisteren
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd Nieuws 17 apr, 08:00
• Voorzitter Jeanette de Neijs
PSIJ adviseert gemeente en inwoners met vragen in sociaal domein Nieuws 16 apr, 18:00
• Jeroen en Sis openen Deb Butik
Kledingwinkel Deb Butik opent naast Deb Koncept: samen sterk in eigen segment Zakelijk 16 apr, 17:45
• De 18de-eeuwse slingermuur bekend onder de naam 'slangenmuur' is toe aan restauratie.
Mooie plannen voor erfgoedherstel in Montfoort en Linschoten Nieuws 16 apr, 17:12