Gemeenteraad, Burgemeester en wethouders,
Gemeenteraad, Burgemeester en wethouders,

Suiker

Algemeen 274 keer gelezen

Drugs zijn slecht. Punt. Dat is in het kortst de samenvatting van het nieuws over dit onderwerp in de afgelopen twee weken. Ineens lijkt ook op dit onderwerp de veelgeroemde (maar bestaande?) uniek Nederlandse tolerantie te verdampen. Wat mij in deze discussie opvalt, is de enorme versimpeling van het vraagstuk. En de morele, niet uitgesproken, veroordeling van alles dat met drugsgebruik te maken heeft.
Veel drugs zijn namelijk niét slecht voor de gezondheid van de mens. Mits met verstand van zaken gebruikt. Zoals dat voor zoveel dingen geldt: van simpele zaken als messen tot ingewikkelde zaken als gemechaniseerde gereedschappen. Inderdaad een ‘rijbewijs’ voor verantwoord drugsgebruik vind ik geen slecht idee. Op een site als erowid.org komen alle aspecten van de wereldwijd in omloop zijnde drugs voorbij. Van volkomen natuurlijke, tot volkomen synthetische, inclusief legale medicijnen. Om ieders beeld van drugs te nuanceren.

Drugs zijn van alle tijden en dat zal zo blijven

De morele veroordeling is ingewikkelder. Mijn persoonlijke standpunt is dat als je iets doet wat een ander geen overlast bezorgt, het vooral je eigen zaak is. Dat geldt voor veel drugsgebruik, maar natuurlijk niet als je ‘door het lint gaat in de openbare ruimte’. En ook niet als je je drugsafval dumpt in een weiland of bos.
Het is ook mijn persoonlijke opvatting dat veel drugsgebruik samenhangt met de maatschappelijke druk die het continu moeten presteren met zich mee brengt. Daaronder versta ik ook het bijeenschrapen van voldoende inkomen om je dure huur- of koopwoning te kunnen betalen, of je auto, of je stereo, etcetera.
Het werken aan die maatschappelijke druk - “We moeten economisch groeien” - is voor de overheid vanzelfsprekend veel complexer dan drugs verbieden en rigoureus optreden. Alleen het werkt niet. Drugs zijn van alle tijden en dat zal zo blijven, tenzij we de mens genetisch veranderen.
De titel van deze column is een kleine cliffhanger. Suiker is verslavend en op een manier die veel mensen niet voor mogelijk houden. Suiker past prima in het drugslijstje op erowid.org. Toch heeft niemand er problemen mee dat er bedrijven zijn die gruwelijk veel geld verdienen aan de raffinage van suiker en de enorme milieuproblemen die dat oplevert. De omvangrijke gezondheidsproblemen in het Westen, van tandbederf tot obesitas, bestrijden we met voorlichtingscampagnes. Er is niemand die zal zeggen “we moeten suiker maar eens gaan verbieden”.
Ik heb een gedachte-experiment voor mijn lezers: vervang overal waar je drugs leest dat woord door suiker, en omgekeerd. Dan spreken we daarna verder over hoe we de overlast van drugs moeten aanpakken.

wethouder Bob Duindam - Oudewater

Wethouder Bob Duindam van Oudewater en wethouder Jocko Rensen van Montfoort schrijven op deze plaats een wekelijkse wisselcolumn over - actuele - onderwerpen die hen bijzonder zijn opgevallen of geraakt hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10