Drie organisatoren (links) van A Local Swim worden bediend door bestuursleden en de molenaar van De Windotter. (Foto: Lysette Verwegen)
Drie organisatoren (links) van A Local Swim worden bediend door bestuursleden en de molenaar van De Windotter. (Foto: Lysette Verwegen)

Molenontbijt met een goed gesprek

Algemeen 173 keer gelezen

Het bestuur van molen De Windotter verwent met het jaarlijkse molenontbijt bijzondere gasten. Ditmaal schoven de organisatoren van A Local Swim aan.

IJSSELSTEIN – “Dat voelt een beetje raar”, vinden Bob Dankbaar, Sander Boogmans en Irwin Hunter. “Het gaat niet om ons maar om het doel van de swim, waarmee we willen bijdragen om de dodelijke ziekte ALS te bestrijden.” Hunter heeft net de totaalopbrengst doorgekregen van het zwemevenement dat op 7 september plaatsvond: “We kunnen 152.128 euro aan de stichting ALS overmaken.” Een enorm bedrag, ook voor de mannen die vanuit de Lions wel wat mooie opbrengsten van hun evenementen voor goede doelen gewend zijn. “En dan te bedenken dat de helft van de zwemmers IJsselsteiners zijn en het deelnemersveld zich steeds weer vernieuwt.”
De mannen beginnen al vroeg met de organisatie van A Local Swim, als een van de zes steden waarin dit evenement plaatsvindt. In IJsselstein om het andere jaar, want er komt veel bij kijken. “Er ligt een volledig draaiboek en we hebben heel veel handen nodig om de veiligheid van de zwemmers te garanderen.” Dat laatste varieert van het schoonmaken van het parcours in de Hollandse IJssel en meten van de waterkwaliteit tot het ingrijpen bij een calamiteit, waarbij de IJsselsteinse Reddingsbrigade onmisbaar is. “Dan moet je honderd zwemmers snel in veiligheid kunnen brengen.”
Voor de faciliteiten worden steeds sponsors gezocht. “En door efficiënt organiseren houden we ook geld over voor ALS.” De swim is een bijzonder goed doel. “We zijn toevallig door een plaatsgenoot met ALS in aanraking gekomen, want er zijn in Nederland maar 1.500 patiënten. Onderzoek naar de aanpak van deze ziekte is hard nodig.” De mannen zijn blij met de vooruitgang. “Van een onderzoeker in het UMC hoorden we dat vooral de laatste vijf jaar enorme stappen zijn gemaakt. Hij vertelde dat ‘14 van de 20 puzzelstukjes’ op DNA-niveau al gevonden zijn. En er lopen acht testen om de ziekte tot staan te brengen of te genezen. Dat motiveert ons extra om door te gaan.”

Het jaarlijkse molenontbijt vindt plaats in de Maand van het Brood, als er veel wordt proefgebakken met tarwe van de nieuwe oogst. Het is ook het moment om stil te staan bij brood. “Lange tijd onterecht tweede voedsel”, vindt molenaar Maarten Dolman. “Brood is letterlijk broodnodig. Denk aan het spreekwoord ‘Op water en brood zitten’; de twee ingrediënten die nodig zijn om te blijven leven. En in de opkomst van lokale- en streekproducten speelt ook de molen een inspirerende en grote rol.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 23 uur geleden
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50