Hét moment van de opening; een moment waar leerlingen, rector en docenten zeven jaar naar uitkeken. (Foto: Petra van Wijk)
Hét moment van de opening; een moment waar leerlingen, rector en docenten zeven jaar naar uitkeken. (Foto: Petra van Wijk) Foto: Picasa

Cals College viert opening nieuwe onderwijsvleugel

Algemeen 338 keer gelezen

Na een feestelijk voorprogramma met veel optredend muzikaal Cals-talent, is met een druk op de rode knop en veel confetti, vorige week de nieuwe vleugel van het Cals College aan de Hoge Dijk geopend.

IJSSELSTEIN – De plannen voor de uitbreiding van het Cals College zijn bijna zeven jaar geleden gestart. Op de voormalige parkeerplaats is een prachtig gebouw verrezen met twee nieuwe vleugels, de Technowing en de New-Agewing; een uitbreiding van 2.400 vierkante meter. Met namen van muziekstromingen sluit de nieuwbouw mooi aan op de Housewing, de bètavleugel, die ook een metamorfose onderging.
De leeromgeving in de uitbreiding ademt helemaal het nieuwe onderwijsconcept waar dit schooljaar mee is gestart en waarin de drie kernwaarden waar het Cals College mee werkt tot uiting komen. “Toekomstgericht, omdat we samen leren actief en duurzaam om te gaan met de toekomst”, aldus rector Jeanette Warmels. De tweede kernwaarde is verbondenheid: “Iedereen wil graag ergens bij horen, het verschil maken en zich gezien voelen. Vanuit deze gedachte is de school kleinschalig ingericht en zijn er veel mogelijkheden om binnen en buiten de school te leren.” En daarbij is iedereen – de derde kernwaarde – uniek. “Iedereen mag er zijn, want ieder mens heeft weer andere talenten. Vanuit hun eigen talenten hebben de leerlingen veel bij te dragen.”
De drie kernwaarden Toekomstgericht, Verbonden en Uniek zijn te zien op het kleurrijke fotobehang in de diverse ruimtes en komen terug in de vijf pijlers van het onderwijs: persoonsvorming en begeleiding, samenhang van leergebieden, verbinding met de maatschappij, ICT en technologie en leren is onafhankelijk van plaats en tijd.
De havo-atheneumleerlingen, die een aantal jaren tijdelijk in het oude schoolgebouw aan de Abbink Spainkstraat waren gehuisvest, zijn enthousiast. “Het gebouw heeft veel ramen en het is er heel licht en rustig. Zo kan ik me goed concentreren, het voelt erg thuis”. Met de nieuwe uitbreiding kan het Cals de toekomst in.

Volgens rector Jeanette Warmels nodigt de bouw en de opzet van de nieuwe onderwijsvleugels uit tot contact met de buitenwereld. “Het bestaande gebouw is meer naar binnen gericht.” Het Cals College beschikt nu over drie aparte delen: voor basiskader, mavo en havo-atheneum. Volgens architect Wilco Scheffer is het nu verder aan de leerlingen om het gebouw te laten leven en kleur te geven. “Het klopt dat er rust heerst. Heel anders dan hoe het eerst in de school was; het leek soms wel een kippenhok.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 9 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 19 uur geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13