Rick Torenstra met vrouw en kinderen te midden van enkele belangrijke gasten tijdens de uitreiking. (Foto: Kees van der Lee)
Rick Torenstra met vrouw en kinderen te midden van enkele belangrijke gasten tijdens de uitreiking. (Foto: Kees van der Lee)

IJsselsteinse veteraan verrast met Legion of Honor Award

Algemeen 97 keer gelezen

Veteraan Rick Torenstra werd vrijdag verrast met en bijzondere onderscheiding. Uit handen van burgemeester Van Domburg kreeg hij de prestigieuze Legion of Honor Award of the Chapel of Four Chaplains.

IJSSELSTEIN – Het toekennen van de onderscheiding – waarvan er hooguit vier per jaar In Nederland worden uitgereikt – is bijzonder. Net als bij de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen is de uitreiking door geheimhouding omgeven. Ook een nietsvermoedende Torenstra (34) werd vrijdag met ‘list en bedrog’ naar het stadhuis gelokt. Daar wachtten zijn regimentscommandant, collega’s, kameraden, veteranen en zijn gezin op hem.

Rick Torenstra was in 2006 als korporaal in de functie van Mineur Explosieven Verkenner uitgezonden naar Afghanistan. Op vrijdag 19 januari 2007 raakte hij ernstig gewond bij een zelfmoordaanslag met een autobom door Talibanstrijders. Als gevolg van blijvend letsel – aan hersenen, oog en gehoor – eindigde zijn loopbaan als militair. Er brak een moeilijke periode voor hem aan, waarin hij zijn leven en werken weer op de rails probeerde te krijgen. De steun van defensie en vooral zijn deelname aan het internationale sportevenement ‘De Invictus Games’ in Toronto en Sydney, waarbij hij bronzen medailles en zelfs een gouden medaille won, gaf hem het zetje in de rug om zijn leven weer inhoud te geven. Inmiddels heeft hij weer een baan bij Defensie, als burger, en geeft hij lezingen over wat hem is overkomen en zijn periode van herstel. Hij zoekt daarbij naar sportmogelijkheden voor mensen met een handicap, om ook hen te motiveren op een ander niveau te presteren.

Het toekennen van de Legion of Honor Award is een erkenning van wat Torenstra in Afghanistan is overkomen. Een persoonlijke aanmoediging om anderen met een handicap te blijven helpen, een voorbeeld te zijn en ook hen te stimuleren iets goeds te doen met hun leven, ondanks een dramatische ervaring tijdens de dienst voor het vaderland,en levensgevaar door oorlogshandelingen.

De aanvraag werd in gang gezet door John van Houten en voorzitter Bert Jansen van Stichting Veteranen Lopikerwaard. Zij waren onder de indruk van Torenstra zijn eerste lezing, waarin hij zich kranig hield. Nico van der Steeg legde contact met Amerika, waar de onderscheiding na een zware toetsing wordt toegekend. “We zijn hartstikke trots op hem”, aldus het drietal. “Je krijgt deze onderscheiding om wat je doorgeeft aan de maatschappij van datgene wat je hebt meegemaakt. Anderen kunnen van hem leren, worden gestimuleerd en gaan nadenken. Dat dus, in plaats van thuiszitten omdat het je is overkomen. In Amerika zijn er dagelijks 20 zelfmoorden onder veteranen met PTSS.” Torenstra wordt in tussen gefeliciteerd, ook door zijn kameraden die de aanslag meemaakten. “Ik ben retetrots”, geeft hij bescheiden toe. Ik besef nu dat wat ik doe heel belangrijk is. Maar dat had ik ook zonder onderscheiding gedaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37