Foto:

3%

  •   keer gelezen

De tekorten van de gemeenten beheersen het nieuws. Een van de redenen van die tekorten, ook in Oudewater, is dat het Rijk halverwege het jaar laat weten dat de gemeenten toch wat minder geld krijgen dan afgesproken.


Want het Rijk geeft zelf minder uit. “Trap op, trap af” heet dat mechanisme. Een veel voorgestelde oplossing is de lokale belastingen, lees onroerend zaak belasting (OZB), fors te verhogen. Dat leidt tot veel politiek gekrakeel. Maar waar hebben we het dan over?

Je merkt het pas als...

Vraag het een inwoner en hij of zij denkt best wel veel belasting aan de gemeente te betalen. De werkelijkheid is anders. Van elke euro die we aan belasting betalen is 3 cent aan de gemeente. 3 cent of 3%. 10% verhoging OZB betekent dus dat we ongeveer naar 3,3% gaan. Die 10% is gemiddeld 35 euro per jaar.
Als we als gemeente niets doen zijn de consequenties voor onze inwoners veel groter. Het sluiten van zwembaden, bibliotheken en speeltuinen komt aan de orde. Of het stoppen van allerlei subsidies aan sport-, culturele en sociale initiatieven. Je merkt het pas als het er niet meer is, en dan is het kapot en niet meer te herstellen. Want het is niet alleen een gebouw, het is vooral een netwerk van mensen dat op deze wijze door de gemeente ondersteund wordt.
Terug naar de 3%. Slechts 3% van de bevolking bemoeit zich actief met wat er in een gemeente gebeurt. Dat geldt zowel voor klagers op Facebook, als voor mensen die actief bijdragen in allerlei evenementen en gesprekken met de gemeente. Soms lijkt het erop dat de klagers de overhand hebben, maar echt het is hooguit 3% van de mensen die zich roert op dit soort platforms. Veel belangrijker is het dat de 3% inwoners die zich inzet voor de gemeenschap gesteund blijven worden. Dat is de komende maanden onze inzet.
Het zou natuurlijk voor de hele stad nog veel mooier zijn als die 3% veel meer wordt.

wethouder Bob Duindam - Oudewater

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten