Wandelaars op Wereld Alzheimerdag lopen voor mensen met dementie over de M.A.Reinaldaweg. (Foto: Paul van den Dungen)
Wandelaars op Wereld Alzheimerdag lopen voor mensen met dementie over de M.A.Reinaldaweg. (Foto: Paul van den Dungen)

Stappen extra voor mensen met dementie

Algemeen 155 keer gelezen

Het is zaterdagmorgen half tien als een grote groep mensen zich op het Kasteelplein bij het Huis van Montfoort heeft verzameld om op deze Wereld Alzheimerdag aan het thema “Samen Bewegen” vorm te geven.

Montfoort/Linschoten - Dementieconsulent Marjon de Jong heet vanaf de trappen de aanwezigen welkom. Enigszins buiten adem vertelt zij dat onderweg bleek dat de batterij van haar e-bike niet voldoende was opgeladen, waardoor zij de laatste kilometers zwaar trappend moest afleggen. Uitgezwaaid door de achterblijvers vertrekt de groep via de Cattenbroekerdijk naar Linschoten. Het is stralend weer en onderweg worden zeer geanimeerde, maar vooral mooie gesprekken gevoerd. Al pratend verdwijnen de kilometers onder de schoenen van de wandelaars. Natuurlijk wordt er speciaal gelopen voor mensen met dementie, maar ook voor hun naasten. Marjon de Jong vertelt dat deze groep naaste mantelzorgers, ongevraagd dag en nacht in een situatie terecht is gekomen, waar zij zich geen voorstelling van konden maken. Waar geen opleiding voor is en die heel plots op hun pad kwam. Het is vaak de onvoorwaardelijke liefde die deze mensen voor elkaar hebben, die hen deze onverwachte rol doet vervullen.”
Als de wandelaars bij het Dorpshuis De Vaart in Linschoten zijn aangekomen, staat uitbater Ilse Menting al klaar om haar gasten van koffie en thee te voorzien. Hans Elzas is een van de wandelaars. Hij had zijn fiets al in Linschoten gestald om vandaar uit naar Montfoort terug te rijden. “Ik wilde vandaag absoluut meelopen, maar had nog een aantal andere zaken te regelen, zodat ik voor een halve wandeling ben gegaan. Het is prachtig om voor mensen met dementie een extra stap te zetten.” Ook Marie-José Hermans, directeur van de SWOM loopt mee. Ook zij is enthousiast over alle activiteiten die binnen de SWOM op dit gebied worden verricht. Omdat het deze zaterdag World Cleanup Day is besluit de groep op de terugweg, langs het fietspad van de M.A. Reinaldaweg, met grijper en vuilniszak aan de slag te gaan.

Iedere woensdag wandelt een kleine groep van ongeveer zes mannen en twee vrijwilligers vanaf het DoeMeeHuis in Montfoort zo’n anderhalf uur door de omgeving. Iedere maandagmiddag om 14.30 uur verzamelen vier echtparen en twee vrijwilligers zich bij het DoeMeeHuis bij De Vaart in Linschoten voor een wandeltocht. Na afloop wordt er koffie gedronken. Zowel onderweg als na afloop ontstaan er mooie, grappige en soms ontroerende gesprekken waarbij men elkaar steunt in het proces dat zij doormaken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37