Foto: Kees Winkelman

Gemberthee

  •   keer gelezen

Bij mij thuis drinken we steeds vaker gemberthee. ‘Goed voor alles’ is de boodschap. Kriebel in de keel, problemen met spijsvertering, stress of aankomende verkoudheid? , Tijd voor gemberthee, in schijfjes of geraspt.


Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant.
Die wortel zet me aan het denken, want die wortel is bijzonder. Hardnekkige soorten onkruid, zoals brandnetels, kennen ook een dergelijke wortelstructuur, ook wel rizoom genoemd. Een rizoom kent geen begin of eind, is niet te vangen in ‘structuur’ en laat zich niet sturen.

Goed voor alles

Gember is goed voor alles. Als we onze samenleving voorstellen als een gember, zien we een samenleving die continue in verandering is. Op één of andere manier zijn we allemaal met elkaar verbonden en tegelijkertijd zijn we op zoek naar samenhang.
Als ik me verdiep in de betekenis van een rizoom, kom ik tot de ontdekking dat een rizoom geen baas kent, geen richting heeft en eigenlijk alleen maar ‘is’. Een rizoom heeft zichtbare knopen met of zonder bladeren. Als er geen bladeren aan zitten, zijn de bladlittekens nog wel te zien. Op elke knoop van de wortelstok kan een nieuwe plant gevormd worden. Bij het in stukken breken kunnen zo veel nieuwe planten ontstaan.
Samenvattend durf ik wel te zeggen dat onze samenleving is georganiseerd als gemberthee. Ook onze samenleving is goed voor alles. Als je de rizoom vol potentie in stukken verdeelt, kunnen er op verschillende plaatsen weer mooie, nieuwe dingen opbloeien.

Ons recept thuis van de HOT variant gemberthee:
Rasp een stukje gemberwortel (zo’n 3 centimeter), doe dit in een theezeefje boven een theeglas en giet daar kokend water over. Druk de geraspte gember aan met een lepel, voeg naar smaak wat citroensap en/of honing toe en geniet ervan!

wethouder Jocko Rensen, Montfoort

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten