Afbeelding

Rust……

Algemeen 97 keer gelezen

Noodgedwongen hou ik momenteel in mijn leven veel meer rust. Ik moet wel. De chemokuren, die gelukkig nu klaar zijn, dwingen mij veel pauzes te nemen. Voeten op de bank, een middagdutje en gewoon niets doen. Het helpt me om niet onderuit te gaan en de man met de hamer uit mijn buurt te houden. Gelukkig had ik afgelopen jaren al geleerd om meer rust en stilte in mijn leven te brengen en dat maakt het nu een stuk makkelijker. Ik ben niet zo bang meer voor stilte en niets doen.

Burn-out beroepsziekte nummer één

In het nieuws las ik dit weekend opnieuw dat de Arbo Unie de noodklok luidt in verband met de hoge stress in het leven van werkenden en scholieren. Burn-out is beroepsziekte nummer één geworden. In de afgelopen twintig jaar is het aantal verdubbeld. Lang leven de 24-uurs economie. Lang leven de lat die vaak hoog ligt vanaf de basisschool af. Lang leven de hoge hypotheeklasten, de hoge levensstandaard en de overprikkeling op vele gebieden. U weet wel waar ik het over heb. In het artikel noemt hoogleraar stressexpert Willem van Rhenen drie basisbehoeften van een mens, autonomie, verbondenheid en bekwaamheid. Klinkt wel goed, maar tegelijk denk ik dat ze alle drie makkelijk een trigger zijn om maar meer te blijven doen en presteren. Als ik op internet naar synoniemen zoek voor rust, dan vind ik mooie input om serieus wat aan onze onrust en drukte te doen.
Om je te inspireren, naast alle andere goede adviezen, noem ik er een paar. Gemoedsrust, kalmte, sereniteit, stilte, verademing, vrede, evenwicht, ontspanning, pauze, stilstand, verpozing, beheerstheid, harmonie, dutje, pensioen, geluidloosheid, of stoppen ook al ben je nog niet klaar. Helaas zullen de meesten onder ons dagelijks dit gevecht aan moeten blijven gaan.

Margreet Nagtegaal 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00
• Het team Boulemeisjes aan de puzzel.
Puzzelaars klaar! Puzzelen maar! Nieuws 25 mrt, 11:25