Foto: Kees Winkelman

Doe mee!

  •   keer gelezen

Het klinkt zo simpel, meedoen. Tijdens de opening van het tweede ‘doe mee huis,’ nu ook in Linschoten, benadrukte ik de kracht van het meedoen. Wat ik bedoel is ‘participeren.’ Het woord participeren betekent ‘actief deel uitmaken van.’ Mij valt het woord ‘actief’ op. Je kunt blijkbaar deelnemen op een actieve en een passieve manier. Participeren is meer dan deelnemen. We komen uit een tijd waarin de overheid bekend stond als verzorgingsstaat. Daarbij werd steeds meer geregeld voor mensen en soms werden zaken overgenomen die mensen eerder zelf deden.


We hebben elkaar hard nodig

In onze huidige tijd hebben we een participatie samenleving. Zelfredzaamheid en meedoen horen daarbij. Actief meedoen is helaas niet voor iedereen weggelegd, soms is hulp nodig. Het helpen om het zelf te doen, is waar veel gemeenten op inzetten.
Zelfstandig meedoen is soms door sociale, gezondheids-, economische, ruimtelijke en culturele omstandigheden lastig of niet mogelijk. Van mensen wordt verwacht dat ze in bijna alle omstandigheden actief meedoen en wellicht geholpen worden het zelf te doen.
Als gemeente hebben we daarvoor spelregels en organisaties beschikbaar. Denk maar aan Fermwerk, SWOM, GroenWest, GroeneHart, jeugdteam, vluchtelingenwerk, de GGD en meer. Onze inzet is om mensen te helpen zelfredzaam te zijn of te worden en waar het kán, helpen we hen het zelf te doen.
Wel moeten we ons bewust zijn dat de tijd is veranderd, dat we niet meer kunnen leunen op de verzorgingsstaat. We hebben elkaar hard nodig om iedereen bij onze samenleving te betrekken. Er staan nog te veel mensen aan de zijlijn in armoede, eenzaamheid en meer. Meedoen is niet voor iedereen makkelijk en vanzelfsprekend. Daarom ben ik ook zo blij met het ‘doe mee huis.’

wethouder Jocko Rensen - Montfoort

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten