Het hoogtepunt van de ambtsperiode in Oudewater was ongetwijfeld het bezoek van Koning Willem Alexander. (Archieffoto: Alex de Kuijper)
Het hoogtepunt van de ambtsperiode in Oudewater was ongetwijfeld het bezoek van Koning Willem Alexander. (Archieffoto: Alex de Kuijper) Foto: Alex de Kuijper

Burgemeester Verhoeve: Afscheid van Oudewater doet pijn

Algemeen 300 keer gelezen

Zeven jaar geleden nam Pieter Verhoeve als jongste burgemeester van Nederland zijn ambt als burgervader op zich in Oudewater. Door zijn voordracht als burgemeester in Gouda komt daar binnenkort een einde aan. We spraken met hem.

Oudewater – Dat de hele procedure van solliciteren tot formele voordracht bij de Kroon zich in een hoog tempo heeft voltrokken beaamt burgemeester Pieter Verhoeve (38). “Begin september had ik een eerste gesprek met de vertrouwenscommissie en deze werd al snel gevolgd door een tweede. Nu is de voordracht al een feit. Het was een zeer intensieve maand.”
De burgemeester legt uit dat zijn vrouw en hij wel nadachten over een nieuwe stad, maar dat het vanwege de geboorte van hun vijfde kind en de time-out van vorig jaar ze nog helemaal niet intensief zochten naar zo’n grote nieuwe uitdaging. “Maar we hadden wel een lijstje met namen van steden die sterk onze voorkeur hadden. Daaronder stond ook Gouda. Als daar een vacature zou komen, hadden we afgesproken, dan zou ik solliciteren. En zo is het dus gegaan.”
Hij benadrukt dat ze zich in Oudewater zeer thuis hebben gevoeld, zowel sociaal, kerkelijk als bij de verschillende verenigingen. Dat geldt zowel voor hemzelf, als voor zijn vrouw en kinderen. “Het afscheid nemen gaat pijn doen.”

Veel geleerd

In de ruim zeven jaar dat Pieter Verhoeve burgemeester is geweest in Oudewater, heeft hij veel geleerd en meegemaakt. “Allereerst werd ik in het begin vaak aangesproken op het feit dat ik uit de SGP kwam. Mijn basiswaarde was altijd om als burgemeester onpartijdig te zijn en die basis is in de loop der jaren alleen maar gerijpt en sterker geworden.” Pieter Verhoeve kijkt terug op bijzondere hoogtepunten zoals het bezoek van Koning Willem Alexander in het jubileumjaar van Oudewater 750 jaar stad. “Ik vergeet nooit hoe de Koning de Grote Kerk binnenkwam en groot applaus kreeg waardoor het orgelspel verstomde. Kippenvel! Er gebeurde iets wat ik nooit zal vergeten.”
Andere emotionele momenten waren die van grote droefenis als hij met ouders om de tafel zat om het onverwachts overlijden van jonge mensen, vertelt Verhoeve.

Dichtbij

Pieter Verhoeve stond altijd dicht bij de mensen, kende iedereen en vindt Oudewater een zeer sterke gemeenschap. “Een plaats om trots op te zijn, met veel inzet van de bewoners, inclusief de dorpen er om heen waar ook veel gebeurd.”
Het afscheid van Pieter Verhoeve zal op vrijdagmiddag 8 november plaatsvinden. Op woensdagavond 13 november vindt de installatie plaats in Gouda. Alle afrondende gesprekken in Oudewater zijn in volle gang, net als de verkennende in Gouda. “We hebben enorm veel zin in deze nieuwe uitdaging in Gouda, maar gaan jullie echt missen.”
Voorlopig blijft het gezin Verhoeve nog wonen aan de Lange Linschoten. Ze zullen pas op termijn verhuizen naar hun nieuwe woonplaats Gouda.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 22 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws gisteren
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13