Bijeenkomst Hoogbegaafd in het basisonderwijs

Algemeen 265 keer gelezen

Regelmatig krijgt Stichting UW Ouderplatform signalen van ouders over onvoldoende passend onderwijs aanbod voor kinderen die (hoog)begaafd zijn. Er start in januari 2020 een nieuw programma in het basisonderwijs om deze knelpunten verder op te lossen. Op 4 november informeren we ouders met kinderen die (hoog)begaafd zijn in het basisonderwijs over bestaande en nieuwe mogelijkheden.

Er wordt vaak gedacht dat kinderen die (hoog)begaafd zijn voortvarend door het onderwijs lopen en weinig hulp nodig hebben. In de praktijk zien we dat dit voor een deel van de kinderen klopt. Er is ook een forse groep kinderen die specifieke ondersteuningsvragen hebben. Wordt daar niet goed op ingespeeld dan kunnen kinderen vroeg of laat vastlopen in het onderwijs. (Hoog)begaafde kinderen zijn naast de kinderen met autisme een specifieke groep met relatief veel thuiszitters. Dit komt doordat het onderwijs vooral gericht is op de middenmoot en deze kinderen een andere leer- en/of ondersteuningsbehoefte hebben. Voor UW Ouderplatform is dit al jaren een belangrijk onderwerp geweest voor de gesprekken met het onderwijs. We vinden het belangrijk dat er voor elk kind kansen zijn voor een doorlopende en positieve ontwikkeling.

Daarom zijn we blij dat samenwerkingsverband Passenderwijs een subsidie heeft gekregen om het ondersteuningsaanbod voor kinderen die (hoog)begaafd zijn verder te ontwikkelen. In 2020 start het samenwerkingsverband met CBO Talent Development een aanvullend programma voor (hoog)begaafde kinderen uit groep 4 t/m 8 in de vorm van ‘Het Vooruitwerklab’. Dit programma wordt opgezet als bovenschoolse verrijking die, als aanvulling op de basisondersteuning, aangeboden wordt aan meer- en hoogbegaafde kinderen met een specifieke onderwijsbehoefte. Door deelname aan ‘Het Vooruitwerklab’ krijgen kinderen onder meer inzicht in de eigen manier van denken en leren, leren ze bewust werken met leerstrategieën, ontwikkelen ze een positiever zelfbeeld en zijn ze beter in staat hun eigen en elkaars bijdrage objectief te benoemen. Verder komt er een bijscholing voor leerkrachten zodat ze de kinderen die (hoog)begaafd zijn beter begrijpen en kunnen helpen.

In deze nieuwe ontwikkelingen denken we als ouderplatform mee en vinden we het belangrijk dat ouders goed geïnformeerd worden over alle mogelijkheden. Daarom organiseren we op 4 november een speciale avond met sprekers en een interactief programma. Karin van der Meer, begeleider Passend Onderwijs bij samenwerkingsverband Passenderwijs geeft deze avond een presentatie over passend onderwijs en (hoog)begaafd. Welke mogelijkheden hebben scholen in de regio, hoe lopen de routes naar verschillende soorten van ondersteuning en welke rol heeft het samenwerkingsverband? Mariska Poelman, Orthopedagoog / GZ psycholoog en werkzaam bij het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek gaat in op de ondersteuningsvraag van (hoog)begaafde kinderen en de ontwikkelingen vanuit het nieuwe project Hoogbegaafd waarin leerkrachten extra training krijgen het en ‘Vooruitwerklab’ van start gaat.

Deze bijeenkomst is voor ouders van kinderen die (hoog)begaafd zijn en graag inzicht krijgen in de mogelijkheden die scholen in de regio hebben om de juiste ondersteuning te organiseren. Het gaat om ouders van kinderen in het basisonderwijs en die wonen in gemeenten: Oudewater, Montfoort, Woerden, De ronde venen en Stichtse Vecht. Voor meer informatie en aanmelden: www.uwouderplatform.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Minister Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek van Daiwa House in Montfoort
Minister De Jonge opent productielijn flexwoningen in Montfoort Nieuws 16 mei, 19:11
Afbeelding
Opruimactie No Plastic Runner in IJsselstein Nieuws 16 mei, 16:29
 • Waterraad 2023-2024
Jongeren mogen meedenken met het waterschap Nieuws 16 mei, 13:39
• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 16 mei, 12:46
Afbeelding
Lopikse raad gaat unaniem akkoord met financiële bijdrage voor lokale partijen Nieuws 16 mei, 12:11
Dominique Dolstra (links) samen met haar moeder Jos Dolstra (rechts)
Vier generaties dansvirus: Dolstra Dance Centre Nieuws 15 mei, 12:02
• Christa, Aline en Esther in het midden van de kruidentuin.
Historische Kruidentuin groen pareltje in IJsselstein Nieuws 15 mei, 08:00
Afbeelding
Fietser omgekomen bij ernstig ongeval op Broeksdijk in IJsselstein update 14 mei, 16:48