Afbeelding

Hennep

Algemeen 190 keer gelezen

Een tijdje geleden schreef ik er al eens een column over, over duurzame kleding. In mijn passie om meer duurzaam te willen leven maak ik elke keer weer nieuwe stapjes.

Toen schreef ik over mijn eerste aankopen van echte duurzame kleding van verantwoord geproduceerde grondstoffen en eerlijk arbeidsloon. Ik draag de toen aangeschafte kleding met veel plezier en voldoening. Bij het zoeken naar duurzame kleding en grondstoffen kom ik steeds vaker kleding van hennep tegen. De teelt en productie van hennep heeft aardig wat voordelen. Er is geen kunstmest nodig en andere pesticiden. De plant heeft namelijk van zichzelf een antibacteriële werking. Daardoor is het minder belastend voor het milieu.

Sterke en zachte kleding

De wortels van een hennepplant zijn lang en groeien makkelijk op verschillende bodemsoorten. Hennep heeft weinig water nodig en groeit snel. Nadat hennep is geplant is het al na 3 á 4 maanden oogst klaar. Hierdoor kan het in sommige gebieden een aantal keer per jaar worden geoogst. Dit moet ons in Oudewater toch extra aanspreken. De geelbuiken zouden op zijn minst een beetje in beweging moeten komen van dit moderne hennep gebruik. Een nadeel bij het moderne verwerkingsproces van hennep tot stof is dat de vezels losgeweekt worden in een chemisch bad met enzymen. Deze chemicaliën zijn schadelijk voor de natuur. Maar bij gebruik van het oude verwerkingsproces is veel water nodig om de hennep zacht te krijgen, maar veel minder water dan bij katoen. Het gebruik van hennep voor het maken van kleding heeft vooral veel voordelen. Het is sterk, het is licht en het is zacht. Het kreukt niet zo en neemt geen vocht en nare luchtjes op. Dus kom op, slimme geelbuiken! Wellicht kan onze aloude kennis de hennep als moderne en duurzame stof helpen herintroduceren. Dan kan de oude glorie van onze stad weer herleven. Dat wil ik wel meemaken!

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws gisteren
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00
• Het team Boulemeisjes aan de puzzel.
Puzzelaars klaar! Puzzelen maar! Nieuws 25 mrt, 11:25