Een huiskamer in de binnenstad is het idee van onderneemsters Thérèse Knoop, Mirelle van Engelen en Els Kerkhover. (Foto: Lysette Verwegen)
Een huiskamer in de binnenstad is het idee van onderneemsters Thérèse Knoop, Mirelle van Engelen en Els Kerkhover. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

De Huiskamer van de binnenstad

  •   keer gelezen

Het Fulcotheater of de bibliotheek als huiskamer? Misschien. Maar De Huiskamer in de Kerkstraat is een echte huiskamer midden in de stad, compleet met huiselijke inrichting en gezelligheid en allerlei mogelijkheden voor de gebruikers.


IJSSELSTEIN – Daarom hebben initiatiefnemers Thérèse Knoop, Mirelle van Engelen en Els Kerkhover het ook ‘In de Huiskamer van IJsselstein’ genoemd. “De Huiskamer is al een jaar open en steeds meer mensen weten de weg naar ons te vinden”, aldus het drietal. De leegstaande ruimte was perfect voor het idee van de drie onderneemsters. “We wilden een gezellige multifunctionele ruimte, midden in de stad, voor vergaderingen, coaching, lezingen, allerhande workshops – van taart maken tot bloemschikken – en kinderfeestjes. Alles wat iemand maar kan bedenken. Goed bereikbaar, met parkeren in de buurt en midden in de stad om vooraf of na afloop te genieten van het gezellige centrum of te shoppen.”
De inrichting is huiselijk gezellig, maar ook praktisch met verstelbare tafels veel stoelen. “We hebben er zelfs een schommelstoel en een luie stoel in gezet.” De beamer en het whiteboard zijn ‘verstopt’. “Die hoef je bij een gezellige bijeenkomst niet te zien”, lachen ze.
In het keukentje staat de kast met Engels theeservies en alles wat nodig is om koffie en thee te zetten of lunch te serveren. Voor het gemak is alles ook te regelen via ‘de buren’: de Keuken van Tante Cake en de Snuisterije. “Zo stimuleren we ook de samenwerking tussen de lokale ondernemers, want alles is in de stad op loopafstand te regelen.”
Behalve de samenwerking met en tussen lokale ondernemers is de originele ruimte ook een aanvulling in de binnenstad. “We denken er ook over om De Huiskamer op bepaalde tijden beschikbaar te stellen voor maatschappelijke initiatieven, bijvoorbeeld een ontmoeting voor ouderen. Om samen gezellig een kopje koffie te drinken en anderen te ontmoeten. Niet elke oudere stapt immers even makkelijk een horecagelegenheid in en onze huiskamer voelt echt als thuis.” Met de nodige privacy: “Doen alsof je thuis bent. Letterlijk, want een babyshower of een high tea in een hoekje van een horecagelegenheid of een zakelijk ingericht zaaltje met een systeemplafond en ledverlichting voelt toch anders dan de privacy van De Huiskamer die mensen helemaal voor zich alleen hebben en waar plaats is voor twintig gasten.”
Om aan alle mogelijke wensen te voldoen is De Huiskamer ook per uur te huur, met of zonder hulp van de onderneemsters. “Multifunctioneler dan dat kan het niet”, vinden ze. En een leuke bijkomstigheid: “Het draagt bij aan extra loop en levendigheid in de binnenstad op de wat stillere uren.” En minstens zo belangrijk: er komt loop in de Kerkstraat. “Ons winkelstraatje met een grote verscheidenheid aan gezellige winkeltjes en horeca wordt steeds bekender. Voor veel mensen is Kerkstraat 23 al een echt koffieadres, waar niemand het erg vindt om alleen op pad te zijn.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten