Je kunt betalen met je smartphone en al jouw klantenkaarten toevoegen. Je portemonnee kan je nu wel thuislaten. FOTO: PR
Je kunt betalen met je smartphone en al jouw klantenkaarten toevoegen. Je portemonnee kan je nu wel thuislaten. FOTO: PR Foto: Rechtenvrij Pixabay

Jouw telefoon wordt je portemonnee

Algemeen 137 keer gelezen

Betalen en klantenpunten sparen

Rachel van Westen

We betalen steeds minder met contant geld en steeds vaker met de pin. Vooral het ‘contactloos’ pinnen zit in de lift.

Het aantal transacties met de pin groeit al jaren. Twintig jaar geleden, in 1999, betaalden we volgens betaalvereniging Nederland 700 miljoen keer met de pin. Dat was per volwassene gemiddeld amper één keer per week. In oktober van dit jaar werd er maar liefst 400 miljoen keer gepind, wat grofweg inhoudt dat we nu gemiddeld elke dag wel een keertje pinnen.

Contactloos

Op bijna alle pinautomaten is het tegenwoordig mogelijk om contactloos te betalen. Vooral de laatste drie jaar is het aantal contactloze betalingen enorm gestegen. Afgelopen maand was zo’n 75 procent van de pinbetalingen contactloos. Circa vijf procent van die contactloze betalingen gebeurden door middel van een smartphone. Dat is nog een relatief klein percentage, maar het aantal betalingen met de smartphone is rap aan het stijgen.

Betalen met je telefoon

Voor veel mensen lijkt het betalen met de smartphone nog net een brug te ver. Dat komt omdat er twijfels zijn over de veiligheid en daarnaast weten veel mensen niet hoe het werkt. Die eerste zorg kunnen we gelijk wegnemen. Betalen met de telefoon is zeker zo veilig als contactloos betalen met de pinpas. Bovendien heeft het betalen met je telefoon een groot voordeel, want als je overstapt op deze manier van betalen, kan je portemonnee voortaan thuisblijven. Wel zo handig wanneer je een dagje naar het strand gaat of een avondje gaat stappen.

Is het ingewikkeld?

Het klinkt heel ingewikkeld ‘betalen met je smartphone’. Maar als je ermee aan de slag gaat, zal je merken dat dit best meevalt. Weet je hoe je moet bellen met een smartphone? Heb je wel eens gepind met je bankpas? Nou, dan kan je waarschijnlijk ook betalen met je smartphone. Installeer de app van jouw bank op je telefoon. Vervolgens zie je op het scherm van je telefoon stap voor stap precies wat je moet doen. Op den duur kom je vanzelf de optie tegen waarin je een persoonlijke veiligheidscode in moet stellen. Doorgaans hoef je deze code alleen te gebruiken wanneer je een bedrag boven de 25 euro wilt betalen of als je achtereenvolgens meer dan 50 euro pint. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de veiligheidscode in te voeren voor alle betalingen en daarmee wordt jouw telefoon als betaalmiddel nog veiliger dan je bankpas.

Hoe werkt het?

Betalen met je telefoon werkt eigenlijk hetzelfde als contactloos betalen met je pinpas. Net als altijd controleer je het bedrag op de pinautomaat. Vervolgens houdt je de telefoon tegen de pinautomaat. Afhankelijk van jouw instellingen en het bedrag, wordt er op het scherm van je toestel gevraagd om de code in te toetsen. Dit kan naar wens ook je vingerafdruk of irisscan zijn. Vervolgens wordt de betaling verricht en kun je de bevestiging hiervan direct op je telefoon zien. Zo eenvoudig is dat!

Mobiele portemonnee

Heb je eenmaal de smaak te pakken? Dan heb je vast wel oren naar een app waarin je al jouw klantenkaarten kunt opslaan. Hierdoor weet je zeker dat je alle klantenkaarten na het openen van de app snel bij de hand hebt waardoor je nooit meer klantenpunten of extra korting mist. Tegelijkertijd houdt de app je op de hoogte van je totaal gespaarde punten en interessante aanbiedingen die bij deze klantenkaarten horen. Hoe makkelijk is dat? Op deze manier wordt jouw telefoon jouw mobiele portemonnee. iPhone heeft hiervoor de ‘wallet app’. Een populaire klantenkaartapp voor Androidtoestellen is Stocard of Mobile-pocket.

Juiste toestel

Om contactloos te kunnen betalen met je telefoon moet je toestel wel aan de juiste eisen voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat jouw telefoon over NFC beschikt en dat deze ook is ingeschakeld. Met NFC kun je op een afstand van maximaal tien centimeter een kleine hoeveelheid informatie uitwisselen, bijvoorbeeld dus om je betaling te kunnen doen. Juist omdat dit op hele korte afstand moet, is het zeer veilig in gebruik. Weet je niet zeker of jouw telefoon over NFC beschikt of geschikt is om te gebruiken als mobiele portemonnee? Loop eens binnen bij één van de vestigingen van Ritel.

Kijk voor een vestiging bij jou in de buurt op www.ritel.nl/winkels

We betalen steeds minder met contant geld en steeds vaker met de pin. Vooral het ‘contactloos’ pinnen zit in de lift.

Het aantal transacties met de pin groeit al jaren. Twintig jaar geleden, in 1999, betaalden we volgens betaalvereniging Nederland 700 miljoen keer met de pin. Dat is per volwassene gemiddeld amper één keer per week. In oktober van dit jaar werd er 400 miljoen keer gepind. Dat betekent grofweg dat we nu gemiddeld elke dag wel een keertje pinnen.

Contactloos

Vooral de laatste drie jaar is het aantal contactloze betalingen enorm gestegen. Afgelopen maand was zo’n 75 procent van de pinbetalingen contactloos. Zo’n vijf procent van die contactloze betalingen gebeurden door middel van een smartphone. Dat is nog een relatief klein percentage, maar het aantal betalingen met de smartphone is rap aan het stijgen.

Voor veel mensen is betalen met de telefoon nog net een brug te ver. Er wordt getwijfeld aan de veiligheid en daarnaast weten veel mensen niet hoe het werkt. Die eerste zorg kunnen we gelijk wegnemen. Betalen met de telefoon is net zo veilig als contactloos betalen. Voordat je kunt betalen met je telefoon moet je eerst een app installeren op je telefoon en daarna moet je een persoonlijke veiligheidscode instellen. Deze code moet je invoeren wanneer je een bedrag van meer dan 25 euro wilt pinnen. Wil je minder pinnen? Controleer het bedrag op de pinautomaat van de winkel, houd je telefoon kort tegen het scherm of de zijkant van het apparaat en na de pieptoon heb je betaald. Het werkt dus precies hetzelfde als contactloos betalen met je bankpas.

Pincode

Wanneer je een hoger bedrag moet betalen, haal je de telefoon weg na de eerste pieptoon, je toetst de door jou ingestelde persoonlijke veiligheidscode in op je telefoon en houdt de telefoon een tweede keer tegen het pinapparaat. De pieptoon laat je weten of de betaling is gelukt. Wil je het nog veiliger? Dan kan je instellen dat je ook voor lagere bedragen een pincode moet invoeren.

Telefoon is gestolen

Als jouw telefoon is gestolen of je bent hem verloren, neem je zo snel mogelijk contact op met jouw bank. Zij kunnen de betaalapp op jouw telefoon direct blokkeren. Het bedrag dat achtereenvolgens met jouw telefoon kan worden betaald zonder de persoonlijke code in te voeren, is maximaal vijftig euro. Als jouw telefoon in verkeerde handen is gevallen na verlies of diefstal, wordt dit bedrag in de meeste gevallen vergoed door jouw bank. Die ‘verzekering’ heb je niet automatisch wanneer je jouw portemonnee verliest, dus in die zin kan je stellen dat je door te betalen met een telefoon minder risico loopt dan met ‘ouderwets’ contant betalen.

Hoe werkt het?

Het klinkt heel ingewikkeld ‘betalen met je smartphone’. Maar als je er mee aan de slag gaat, zal je merken dat dit best meevalt. Weet je hoe je moet bellen met een smartphone? Heb je wel eens gepind met je bankpas? Nou, dan kan je waarschijnlijk ook betalen met je smartphone. Zoals eerder genoemd moet je eerst een app op je telefoon installeren. Als je wilt weten hoe je de juiste mobiel betalen app op jouw toestel installeert, kan je het beste de website van jouw bank raadplegen of een filiaal van jouw bank binnenlopen.

Mobiele portemonnee

Heb je eenmaal de smaak te pakken? Dan heb je vast wel oren naar een app voor al jouw klantenkaarten. Hieraan kan je al jouw klantenkaarten toevoegen. Je staat dus nooit meer te zoeken naar het juiste pasje, mist nooit meer klantenpunten en tegelijkertijd houdt de app je op de hoogte van interessante aanbiedingen. Op deze manier wordt jouw telefoon jouw mobiele portemonnee. iPhone heeft hiervoor de ‘wallet app’. Een populaire klantenkaartapp voor Androidtoestellen is Stocard of de ‘wallet app’ van de Rabobank.

Juiste toestel

Om contactloos te kunnen betalen met je telefoon moet je toestel wel aan de juiste eisen voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat jouw telefoon over NFC beschikt en dat deze ook is ingeschakeld. Twijfel je of deze instelling is ingeschakeld? Of weet je niet zeker of jouw telefoon geschikt is om te gebruiken als mobiele portemonnee? Loop eens binnen bij een van de vestigingen van Ritel.

Kijk voor een vestiging bij jou in de buurt op www.ritel.nl/winkels

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 gisteren
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09