Bep Murk vertelde heel wat IJsselsteinse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog aan Anastasia van der Lugt. (Foto: Lysette Verwegen)
Bep Murk vertelde heel wat IJsselsteinse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog aan Anastasia van der Lugt. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Zoektocht naar unieke foto’s uit WOII

  •   keer gelezen

De provincie Utrecht zoekt de vijftig meest aansprekende foto’s van het dagelijks leven uit de Tweede Wereldoorlog. Om mee te doen aan deze fotozoektocht worden inwoners van de provincie Utrecht, en dus ook uit IJsselstein, gevraagd om foto’s aan te leveren.


IJSSELSTEIN - De projectgroep ‘IJsselstein 75 jaar bevrijd’ gaat de viering van 75 jaar bevrijding in 2020 op de kaart zetten met een programma gericht op alle inwoners van IJsselstein. “Daar horen ook de foto’s bij”, aldus projectmanager Anastasia van der Lugt. Ze bracht vorige week een bezoek aan Bep Murk die een uitgebreid archief heeft opgebouwd van de IJsselsteinse historie en als jongen van 7 tot 12 jaar de oorlog meemaakte. “Het gaat om foto’s van het dagelijks leven in de oorlog. Een provinciale selectiecommissie kiest de 50 meest aansprekende foto’s die worden ingezonden naar de nationale campagne ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’, als onderdeel van de nationale viering van 75 jaar Vrijheid.”
 

Ze ziet ook de mogelijkheid om de foto’s en verhalen van IJsselsteiners te bundelen in een boek ter herinnering aan bevrijding. “Het is een extra mogelijkheid om de geschiedenis te borgen en levend te houden voor volgende generaties. De foto’s kunnen ook worden gebruikt bij de andere bevrijdingsactiviteiten in de Lopikerwaard, die op 4 april starten in het Nozemagebouw.”

De hongertocht
Het eerste verhaal bij de stapel foto’s is van de barre tocht die Murk met zijn moeder, broer Piet van 14 en hij als 11-jarige maakte, van IJsselstein naar Zwolle. “Door de inundatie van delen van de Lopikerwaard en de spoorwegstaking in september 1944, heerste er ook in IJsselstein honger. De winter was streng, kleding en schoeisel waren nauwelijks te koop en vervoer was een probleem, want auto’s en fietsen waren door de bezetter gestolen. Iedereen gebruikte kinderwagens en handkarren.” Vooral vrouwen en kinderen gingen op pad. “De mannen waren ondergedoken of door de bezetter te werk gesteld in Duitsland.” De hongertochten werden steeds langer, want de eerste 60 kilometer rond IJsselstein waren al afgestroopt. Het gezin Murk, met twee buurvrouwen, wachtte een voettocht richting Zwolle. “Onderweg zagen we uit de tegengestelde richting mensen terugkomen; totaal ontredderde oude mensen en mensen die uitgeput half stervend op de volgeladen handkar lagen. Die beelden staan op mijn netvlies gegrift. Ik zie mezelf weer lopen als ik op tv beelden uit hongerlanden zie. Want ook wij kwamen bepakt en ontredderd, na veel ontberingen, maar ook geholpen door reddende engelen zoals de familie Pothof, na 14 dagen en 280 kilometer in IJsselstein terug. We waren de laatsten die met levensgevaar de IJsselbrug waren overgestoken.”

Wie foto’s heeft kan deze voor 15 december of zo spoedig mogelijk inzenden via www.ijsselstein75jaarbevrijd.nl. Kijk voor informatie ook op: https://in100fotos.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten