Karo Murk steunt de crowdfundingsactie voor een nieuwe tillift voor hemzelf en anderen in het Knopenbad. (Foto: Paul van den Dungen)
Karo Murk steunt de crowdfundingsactie voor een nieuwe tillift voor hemzelf en anderen in het Knopenbad. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Karo wil nieuwe lift voor het Knopenbad

  •   keer gelezen

Op aanraden van een vriend ging Karo Murk uit IJsselstein naar het Knopenbad in Montfoort, omdat ze daar een lift hadden en hij lekker buiten kon zwemmen. Dat is inmiddels ruim 4 jaar geleden.


Montfoort/IJsselstein - Karo Murk (49) was steigerbouwer en stratenmaker. Niets was hem teveel en alles kon hij aan. Als hij steeds vaker tegels uit zijn handen laat vallen, brengt hij een bezoek aan de huisarts. Na onderzoek krijgt hij de diagnose ALS en geven zij hem minimaal 1 en maximaal 5 jaar, maar die prognose heeft hij al ver overschreden. Karo houdt erg van zwemmen en het liefst in een buitenbad. Als hij vier jaar geleden in het Knopenbad gaat kijken, blijkt dat de lift er niet meer is. Maar zowel badmeester René Peeters als een aantal omstanders bedenken zich geen moment en tillen de ruim 100 kilo zware IJsselsteiner voorzichtig in het water en zorgen er later voor dat hij ook weer op het droge wordt gezet. Karo: “Het was voor mij bijna ontroerend dat ik dit mocht meemaken. Wildvreemde mensen in een zwembad die mij zonder te vragen en kennelijk zonder enige moeite behulpzaam waren. In een woord geweldig, zo behulpzaam en vriendelijk. Vanaf dat moment ben ik ook steeds weer met mijn vriendin Esther naar het Knopenbad teruggegaan.”
Ook Annemarie Vergeer en badjuffrouw Monique horen het verhaal van Karo en binnen no time is een eerste aanzet voor een crowdfundingsactie voor een nieuwe til-lift opgezet. Annemarie van Jaarsveld: “Natuurlijk heeft het zwembad geen financiële middelen om zomaar een nieuwe lift te kopen. En Karo vindt ook dat die lift er niet alleen voor hem moet komen, maar beschikbaar moet zijn voor alle minder valide mensen die daarmee in het water kunnen worden geholpen. Een verrijdbare lift die, in tegenstelling tot de oude, overal langs het bad kan worden ingezet.” Kijk op Facebook op “zwembadlift voor Knopenbad” en alle informatie wordt zichtbaar. Het moet in Montfoort toch mogelijk zijn om voor Karo en al die andere mensen een lift aan te schaffen.

Het Knopenbad kocht na de verbouwing in 1997 een lift, die invalide mensen in het water kon laten zakken. De lift werd te weinig gebruikt en hij raakte defect. Uiteindelijk belandde hij bij het oud ijzer. Een nieuwe lift is door het zwembad niet te betalen. Karo Murk uit IJsselstein is met zijn ziekte ALS sterk afhankelijk van een lift en hoopt op een nieuwe. Annemarie van Jaarsveld van de sponsorcommissie is op Facebook een actie gestart. Iedere bijdrage, groot en klein is dus meer dan welkom!

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten