Uitzicht over verlicht IJsselstein; ook mogelijk tijdens de Kerstavond van St.-Nicolaas vanaf de kerktoren. (Foto: Gerard van Buuren)
Uitzicht over verlicht IJsselstein; ook mogelijk tijdens de Kerstavond van St.-Nicolaas vanaf de kerktoren. (Foto: Gerard van Buuren) (Foto: )

Kerstavond van Sint-Nicolaas nieuw evenement in basiliek

  •   keer gelezen

Onthutst ontdekte Wil van Doorn in maart dat er voor 13 december geen reservering in de agenda van de St.-Nicolaasbasiliek stond. En dat klopte, want de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst is geëindigd. Het zette Van Doorn aan tot het bedenken van een nieuw evenement in de kerk.


IJSSELSTEIN – Van Doorn belde Jos Bol op, voorzitter van Sprokkelhorst, om toch iets te bedenken. “Iets met muziek, artiesten en sfeer om bezoekers dat bijzondere kerstgevoel te geven”, aldus Van Doorn. Zo ontstond de Kerstavond van Sint-Nicolaas,waarbij Nicolaas staat voor de Nicolaasbasiliek en de patroonheilige van IJsselstein. Van Doorn vroeg Jos Bol werd om vanuit zijn ervaring en contacten van Sprokkelhorst mee te denken. Bol lacht: “Maar het meeste heeft hij zelf gedaan hoor. Ik leverde alleen wat logistiek advies.”
En zo werd een prachtig programma samengesteld. “Dankzij de medewerking van enthousiaste vrijwilligers en ondernemers die ons wilden helpen”, vertelt Van Doorn trots. “De kerk - waar de kerststal inmiddels staat - wordt mooi versierd met bloemen van Baars, er staat een grote kerstboom die door Robert Landsman wordt gepresenteerd als wensboom, mét kaartjes en kaarsjes. En dan zijn er muziekoptredens van de Koperen Engelen van Amicitia, Trio Levani met een professionele pianiste en twee dito operazangers, en het fluitensemble Antica treedt op.”

De verschillende programmaonderdelen die steeds een kwartier duren, worden aan elkaar gepraat door Ryan Asscheman – bekend van de jaarlijkse carnavalsmis. “Maar dit wordt heel wat anders”, lacht Van Doorn, die ook trots is dat hij de populaire pastor Patrick Kuipers – die altijd voorgaat tijdens de carnavalsmis – kon strikken voor het uitspreken van een kerstgedachte met zang. “Ongetwijfeld zullen zijn woorden veel mensen aanspreken.”

Behalve het programma in de basiliek aan de St.-Nicolaasstraat kunnen ‘sportieve’ bezoekers gedurende het evenement van 19.30 tot 22.15 uur de toren van de basiliek beklimmen. “Om te genieten van het prachtige uitzicht over verlicht IJsselstein.” Dat laatste is ook het enige betaalde onderdeel van het programma: “Met de 5 euro per volwassene en 2,50 euro per kind, betalen we mee aan de restauratie en onderhoud van de kerk.” Wie niet de toren beklimt heeft gratis toegang tot het evenement, waar ook warme dranken met lekkernijen verkrijgbaar zijn.

Met Van Doorn kijkt Bol uit naar een bijzondere avond. “Ik ga met het Sprokkelbestuur lekker genieten in de kerk, iets wat we tijdens de Sprokkelroute niet konden, want dat was hard werken. We zijn blij met dit evenement, want stiekem misten we toch een speciaal kerstevenement. Als bestuur zijn wij al aan het werk voor het Sprokkelhorst zomerevenement op 19 en 20 juni, maar dat is met een vergadering per maand prima te doen.’’

Kijk voor het volledige programma van de Kerstavond van St.-Nicolaas op
www.ijsselstein.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten