Chiel van Dijk (linksonder) is de steigers opgeklommen om de dierenriem aan te wijzen die zo mooi gerestaureerd is
Chiel van Dijk (linksonder) is de steigers opgeklommen om de dierenriem aan te wijzen die zo mooi gerestaureerd is (Foto: )

Restauratie Fransiscuskerk heeft extra tijd nodig

  •   keer gelezen

De derde restauratiefase van de Fransiscuskerk heeft wat meer tijd nodig dan ingeschat was. De afronding zal begin 2020 zijn. Voor wie nu al de resultaten bekijkt van de restauratie van transept en viering of de gebrandschilderde ramen zal zich verbazen over hoe mooi het wordt.


Oudewater – In maart dit jaar werd gestart met deze restauratiefase. In november zou de klus opgeleverd worden. Chiel van Dijk en Ries Sangers van de bouwcommissie vertellen waarom deze deadline niet werd gehaald. “Eigenlijk gelijk in de fase van het stofdicht maken van de steigers bleek dat er veel meer tijd nodig was. Hierdoor liep het werk zo ‘n zes weken vertraging op.”
Gaandeweg alle werkzaamheden bleek de aannemer van deze bijzonder gespecialiseerde klus de werkzaamheden niet goed ingeschat te hebben. “Dit is echt zeer gespecialiseerd restauratiewerk en daar is veel ervaring voor nodig,” legt Chiel uit. “Maar het resultaat mag er zeker zijn. Het is perfect geworden!”
Hij vertelt dat hij nu elementen en afbeeldingen ziet die hij nooit eerder had gezien. “Een mooi voorbeeld zijn de details bij de afbeelding van de dierenriem in het gewelf.” Maar ook de gebrandschilderde ramen zijn vergeleken met de oude staat een wereld van verschil. Er moest uiteindelijk ook veel meer gebeuren aan deze glas-in-lood ramen. “Veel lood was kapot. Sommige ramen moesten helemaal opnieuw verlood worden.” Ries Sangers heeft zich ingezet voor de actie ‘Oudewaterse Glazen’. Er is ruim 157.000 euro binnen gekomen speciaal voor de 12 glas-in-lood ramen. “Als de zon er nu op staat zijn ze zo mooi! De voorzetramen staan nu dicht op de glas-in-lood ramen en zijn daardoor heel helder geworden.” Bij de officiële afronding van de restauratiefase zal bisschop Mgr. Hans van den Hende uit Rotterdam aanwezig zijn en Mgr. Woots uit Utrecht.
De gemeenschap van de Sint Fransiscusparochie is het hele jaar druk voor het bekostigen van de restauraties. De mannen laten even later de grote verschillen zien in de kerk en het is indrukwekkend. Aanstaand weekend zal ook weer de kerstmarkt worden gehouden. Kees Vermeij van de organisatie van de kerstmarkt is bij het interview aangeschoven. “De vrijwilligers van de rommelmarkt in Hoenkoop verzamelen het hele jaar geschikte vazen, schalen en kerstattributen. Ze zijn daar zo druk mee!” Hiervan worden deze week door andere vrijwilligers ongeveer tweehonderd bijzondere kerststukjes gemaakt. De werkgroep ‘Allerhande’ bakt cake, appeltaart en andere lekkere zaken. Tijdens de kerstmarkt is er ook verkoop van tweedehands boeken. Het Rad van Avontuur heeft bij de Oudewaterse middenstand veel mooie prijzen weten te verzamelen. Natuurlijk zijn er ook kerstbomen te koop.

Een bezoekje aan de kerstmarkt is dan ook de moeite waard. Kunt u gelijk de prachtige resultaten van de restauratie van de kerk alvast bekijken. De Kerstmarkt is op vrijdag 13 december van 15.00 tot 21.00 en zaterdag 14 december van 10.00 tot 15.00 uur.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten