Thea Visser, Francien Verkleij, Frans van Buul en Mia van Jaarsveld zijn mede organisatoren van de Herdertjestocht. (Foto: Paul van den Dungen)
Thea Visser, Francien Verkleij, Frans van Buul en Mia van Jaarsveld zijn mede organisatoren van de Herdertjestocht. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Volg de Ster tijdens de Montfoortse Herdertjestocht

  •   keer gelezen

Vanuit de Oecumene wordt er in Montfoort iedere twee jaar een Herdertjestocht georganiseerd. Begin- en eindpunt zijn daarbij altijd een van de twee kerken; De Rank van de Protestante Gemeente Montfoort of de Rooms-katholieke kerk Johannes de Doper.


Montfoort - Dit jaar wordt er gestart vanuit de R.K. kerk aan het Pastoor Spaanplein die daarvoor al vanaf 17.30 uur zijn deuren heeft geopend. Tussen 18.00 uur en 19.00 uur vertrekken de deelnemers aan de tocht steeds in groepen van 50 personen vanuit de kerk. Frans van Buul is een van de organisatoren van deze tocht. Hij laat op een plattegrond de route van de Herdertjestocht zien. “Natuurlijk proberen wij ieder jaar de route een beetje anders te maken, maar er blijven nu eenmaal punten die je niet kunt veranderen. Zo blijven molen De Valk en Het Huis van Montfoort onderdeel van de route. Maar tussen de twee kerken in zijn er nog tal van mogelijkheden die weer voldoende verrassingselementen hebben die de Herdertjestocht daardoor mooi maken.”

Thea Visser is vanuit de werkgroep Oecumene aan de organisatie verbonden. “In 2014 zijn we gestart en de opkomst is ieder jaar groter. In de tussenliggende jaren hebben we altijd een andere activiteit, die een relatie heeft met de naderende kerstdagen. Ieder jaar een Herdertjestocht organiseren is niet te doen, want het kost heel veel tijd en organisatie om zo een groot evenement rond te krijgen.”

Francien Verkleij heeft ook dit jaar het toneelspel onder haar hoede. “Op diverse punten langs de route worden delen uit het kerstverhaal nagespeeld. Dit jaar wordt de Herdertjestocht vooral vanaf de zijlijn bekeken. Denk daarbij aan de Drie Koningen of aan de keizers Herodes en Augustus die toch allemaal een rol speelden bij de geboorte van Jezus.” Mia van Jaarsveld zegt dat het allemaal draait om het aloude kerstverhaal. “Wat is het om op pad te worden gestuurd? Wat is het om op weg te moeten gaan?” Mia kwam in 2001 vanuit de Buren, Geldermalsen waar een dergelijke Herdertjestocht werd gehouden, naar Montfoort. Ook hier wilde zij zoiets, maar iedereen weet dat het organiseren van een dergelijke activiteit heel veel voorbereiding kost en de medewerking van tal van partijen. Maar in 2014 kwam het van de grond en sindsdien is de Herdertjestocht niet meer uit Montfoort weg te denken. De deelnemers aan de tocht krijgen een informatieboekje mee, kinderen kunnen onderweg letters zoeken die later een woord vormen. En niet te vergeten, de hele route kent een lang pad van lichtjes. Er zijn op deze avond ruim 200 vrijwilligers actief die de tocht ook dit jaar weer tot een succes proberen te maken. De Herdertjestocht eindigt in kerkgebouw De Rank in de Verlengde Hoogstraat. Ook daar is een levende Kerststal aanwezig, maar ook iets warms te drinken. Pas in december 2021 is er weer een Herdertjestocht. Intussen vindt er volgend jaar een andere activiteit plaats die ook zeker de moeite van het bezoeken waard is.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten