Jubileum Kerstconcert Fulco’s Mannenkoor met grote namen

Algemeen 50 keer gelezen

Met een feestelijk kerstconcert viert Fulco’s Regionaal Mannenkoor het 30-jarig jubileum. Een traditioneel kerstconcert, in de sfeervolle Sint-Nicolaasbasiliek, zoals de mannen dat al langer willen; met grote namen zoals bariton Marco Bakker, sopraan Linda Vink en Koper Ensemble High Moor Brass.

IJSSELSTEIN – Het kerstconcert op 21 december is nog maar het begin van een jubileumjaar vol activiteiten volgens dirigent Michel de Valk. “Rond 5 mei zijn we weer in de basiliek met als leidraad de ingebruikname van het gerestaureerde Maarschalkerweerdorgel. Leuke bijkomstigheid is dat onze pianiste Marjan Fey daar ook organist en dirigent van een koor is geworden.” Uiteraard staat ook Fulco’s Vocaal Festival in IJsselstein weer op het programma. “En we gaan deelnemen aan een korenfestival in Middelburg, wat tevens een gezellig dagje uit wordt.” Daarna volgt nog een najaarsconcert – in of buiten IJsselstein – en gaan de mannen zich in de tweede helft van 2020 bekwamen in de lichtere muziek. Van der Valk lacht: “Dat betekent niet dat we nu alleen maar popsongs gaan zingen. We gaan oefenen op wat moeilijkere en ingewikkelde ritmische patronen. Dat vormt dan weer de opmaat naar het kerstconcert in 2021, waar we willen optreden met een bigband.” In 2021? “Jawel, we plannen graag ruim vooruit.”

De mannen hebben het al jaren naar hun zin bij het koor. Hetzelfde geldt voor De Valk, die er al 28 jaar dirigeert. “Een dirigent gaat pas op zoek naar een ander koor als er gebakkelei is, onenigheid over de muziekkeuze of er geen uitdaging meer is. Dat speelt allemaal niet bij Fulco’s Regionaal Mannenkoor. Het is een gezond koor waar ik leuke dingen mee kan doen en waar nog elk jaar wel nieuwe leden bij komen.” Op het verlanglijstje van De Valk staan nog de meest bijzondere van de vier mannenstemmen: “Als een eerste tenor zich meldt gaat de vlag uit; die stem is een gave. En ook lage bassen zijn meer dan welkom.” Een aanvulling met vrouwenstemmen misschien? “Daar beginnen we niet aan. Mannen onderling is toch heel iets anders, daar moet je geen vrouw bij zetten. We gedogen onze pianiste Marjan”, grapt hij.
De Nederlandse mannenkoren hebben het niet makkelijk. “De koren kijken hoe ze verder moeten om jongere leden te interesseren. Dat is best ingewikkeld. Sommige koren gaan daarom over op popmuziek en andere koren ‘overlijden’ of grijpen naar het shantyrepertoire. Maar als je als koor met kwaliteit bewust wilt gaan vernieuwen moet je niet alleen op zoek gaan naar iets nieuws, maar ook bewaren wat goed is. En dat doen we als Fulco’s Regionaal Mannenkoor. We willen onze kwaliteit behouden en verder verbeteren met cursussen stemvorming, muziektheorie en prachtig studiemateriaal. Wat mij betreft gaan we daarmee weer vijf jaar door, op naar het volgende jubileum.”
 

Kaarten voor het kerstconcert op 21 december om 20.15 uur in de basiliek kosten 20 euro. Bestellen via www.fulcotheater.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 23 uur geleden
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00