Patricia Vlooswijk in de nieuwe keuken van zorgboerderij Doruvael Buitenzorg op Blokland. (Foto: Paul van den Dungen)
Patricia Vlooswijk in de nieuwe keuken van zorgboerderij Doruvael Buitenzorg op Blokland. (Foto: Paul van den Dungen) Foto: C) Paul van den Dungen Fotografie 06-26072660

Bij Zorgboerderij Doruvael Buitenzorg

Algemeen 417 keer gelezen

In de landelijke omgeving van Blokland is zorgboerderij Doruvael Buitenzorg gevestigd. Buiten zorgboerderij Het Boerenleven op Heeswijk zijn er, behalve wat particuliere initiatieven, geen andere zorginstellingen in Montfoort.

Montfoort - Doruvael Buitenleven bestaat sinds december vijf jaar. Voordat het zover was heeft Patricia Vlooswijk veel onderzoek gedaan naar de haalbaarheid. Na haar opleiding en werkzaamheden in de (semi)zorg begon zij in december 2014 met haar zorgboerderij. Patricia: “Ik heb net weer een audit gehad van de Federatie Landbouw en Zorg. Zij hebben een speciaal kwaliteitssysteem voor zorgboerderijen ontwikkeld omdat de kwaliteit te waarborgen.” De zorgboerderij is vijf dagen in de week geopend en heeft momenteel elf deelnemers tussen 12 en 31 jaar, ongeveer zeven per dag. Patricia: “Onze activiteiten zijn verdeeld in twee groepen: de boerderijgroep en per april ook de horecagroep. De boerderijgroep verzorgt de dieren, de moestuin of doet aan houtbewerken. Daarnaast helpen zij achter de schermen in de kaaswinkel.”
De meeste deelnemers wonen nog thuis en een aantal op zichzelf op - begeleid - wonen. Ze gaan aan het eind van de dag weer naar hun huis of naar hun begeleid wonenproject. Een aantal komt op eigen gelegenheid naar de boerderij, anderen worden opgehaald of gaan met een taxi naar huis. Ze komen niet allemaal uit Montfoort, maar bijvoorbeeld ook uit Oudewater en Nieuwegein.
Doruvael Buitenzorg heeft vorig jaar de Stichting Vrienden van Zorgboerderij Doruvael Buitenzorg opgericht, een stichting met een ANBI status, een tot Algemeen Nut Beogende Instelling. Dat maakt het extra aantrekkelijk voor donateurs omdat er geen belasting betaald hoeft te worden over giften. De stichting maakt extra activiteiten mogelijk ten behoeve van de ontwikkeling van de deelnemers.
Patricia: “Sinds een week hebben wij een nieuwe keuken en ook een spoelkeuken, dankzij de vriendenstichting, met een oven waarin ook taarten gebakken kunnen worden. Wij gaan namelijk vanaf 3 april een theetuin openen waar bezoekers een kopje koffie of thee kunnen drinken met iets lekkers erbij, vers uit eigen keuken. De aanleg van de theetuin is in volle gang, maar ondervond even wat tegenslag omdat een paar mollen het nieuwe terras hadden ondermijnd. Dat probleem is inmiddels opgelost.”
De zorgboerderij biedt straks meer ruimte voor nieuwe deelnemers. De bestaande boerderijgroep wordt uitgebreid met een horecagroep. Zij gaan helpen in de keuken, bedienen op het terras, werken in de spoelkeuken,zijn inzetbaar als vliegende keep en kunnen hier ook certificaten in halen. ‘’De inkomsten vloeien terug naar de Stichting, zodat wij van de ‘winst’ weer leuke dingen kunnen ondernemen of aanschaffen.’’ De theetuin is bij terrasweer in de maanden april tot en met september geopend van 10.00 tot 16.00 uur.


Voor meer informatie: kijk op www.doruvael-buitenzorg.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37