Henk en Willem Ahles verkopen met China-Red al 20 jaar vuurwerk in zowel Oudewater als in Driebruggen. (Foto: Paul van den Dungen)
Henk en Willem Ahles verkopen met China-Red al 20 jaar vuurwerk in zowel Oudewater als in Driebruggen. (Foto: Paul van den Dungen)

Vooral knallend het nieuwe jaar in

Algemeen 533 keer gelezen

De jaarlijkse verkoop van vuurwerk is inmiddels van start gegaan terwijl de regelgeving en controles steeds zwaarder worden. Verbazend overigens hoe gemeenten in verschillende provincies daar mee omgaan.

Oudewater/Driebruggen - Al 20 jaar zijn de gebroeders Ahles met vestigingen in Oudewater en Driebruggen betrokken bij de vuurwerkhandel. Henk en Gerben doen dat in Oudewater en Willem bij zijn garagebedrijf in Driebruggen. Op de laatste locatie rust een vergunning voor 10.000 kilo en in Oudewater is dat 1.500 kilo. Willem Ahles: “Er zijn in Nederland verschillende importeurs van vuurwerk. Ik ben een aantal jaren met vijf deelnemers begonnen met China-Red, maar inmiddels zijn dat er vijftig. Wij zijn niet alleen bij de fabriek wezen kijken, maar importeren het vuurwerk ook rechtstreeks.”
De Romeinse kaarsen zijn inmiddels helemaal verboden en datzelfde geldt voor de baby pijtjes. Het knalvuurwerk is eveneens aan verandering onderhevig geweest. De trend van dit jaar zijn vooral de compound-boxen die al vanaf 50-60 euro verkrijgbaar zijn. Willem, “Maar vergeet ook de single shots niet. Die zijn erg in trek al schijnt het dat ze die weer willen gaan verbieden. Wij hebben 100 artikelen op voorraad, die elke dag worden aangevuld. Ook de Milieudienst komt dagelijks controleren en dat is alleen maar goed. Wij geven aan de klanten gratis vuurwerkbrillen en aansteeklont mee. Dat is een extra stukje veiligheid. Als je dan concurrerend bezig wilt zijn, doe het dan ook goed.”
Op beide locaties zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Het was de vuurwerkramp in Enschede in 2002, die de aanleiding vormde voor het aanscherpen van de wet- en regelgeving rondom het in- en uitvoeren, opslaan, bewerken, afleveren, het voorhanden hebben en het afsteken van vuurwerk. Ook trad toen het Vuurwerkbesluit in werking. Vuurwerk mag alleen worden verkocht of opgehaald bij een legaal verkooppunt, dat voldoet aan de veiligheidseisen en daarop ook wordt gecontroleerd. De verkoop van illegaal vuurwerk is strafbaar maar ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Willem: “Het is wel vreemd dat de controle bij de verschillende gemeenten zo anders is. In Oudewater wordt er gecontroleerd door Woerden, hier in Driebruggen is dat door Bodegraven. In Woerden is de APV op dit gebied heel anders en zelfs strenger dan in Bodegraven.” Henk Ahles: “Wij hadden voorheen een garagebedrijf aan de Wijdstraat, maar dat pand is verkocht en wij hebben het vuurwerkverkooppunt verplaatst naar de oude winkel van Cluistra op nummer 27 B. Op beide locaties geldt de regel, dat als een bepaald product niet meer leverbaar is er voor dezelfde prijs een vergelijkend product voor wordt afgeleverd.
 

In Oudewater is de winkel nog op 30 en 31 december vanaf 08.00 uur geopend, met een koopavond op maandag. Op oudejaarsdag gaan om 17.00 uur de deuren definitief dicht. Kom op tijd want Op is Op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een zonnige Lentemarkt in Montfoort.
Zonnig shoppen op Montfoortse lentemarkt Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Zomers dagje de boer op langs agrarische bedrijven Nieuws 18 uur geleden
• Een lange rij mensen neemt afscheid van Marcel Peters.
Afscheid van Marcel met mix van gevoelens Nieuws 18 uur geleden
• Een afscheidsfeestje in de IJsselhal.
Vives wint zijn laatste duel in de Topdivisie Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Voortgang badmintoncompetitie BC Apollo Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Montfoort SV'19 op degradatieplek, koploper VVIJ morst punten en ander voetbal Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Auto met jonge kinderen in sloot bij Lopik 112 14 apr, 10:54
Afbeelding
Geslaagde Meet & Greet over recreatie, toerisme en streekproducten Nieuws 13 apr, 09:00