Vanaf het voorjaar gaan Hans Weerdenburg en Jesús Medina Molina ook in de buitenlucht schaken. (Foto: Lysette Verwegen)
Vanaf het voorjaar gaan Hans Weerdenburg en Jesús Medina Molina ook in de buitenlucht schaken. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Straks lekker schaken in de buitenlucht

  •   keer gelezen

Hans Weerdenburg van schaakvereniging Het Kasteel ziet een droom werkelijkheid worden: betonnen schaaktafels op een prachtige plek in de stad, zodat jong en oud spontaan buiten een potje kan schaken. Goed voor ontmoeting, verbinding, hersengymnastiek en zoveel meer.


IJSSELSTEIN – Toen Weerdenburg in 2018 een artikel las over de schaaktafels in het Utrechtse Máximapark wist hij het meteen: ‘Dit wil ik ook in IJsselstein’. Hij zocht contact met initiatiefnemer Jésus Medina Molina en ging aan de slag. “Schaken is voor jong en oud. Daarnaast zorgt samen schaken ontmoeting en spontane contacten, waardoor mensen elkaar leren kennen en er ook meer begrip voor elkaar kan ontstaan. Inmiddels is een plan van aanpak ingediend voor drie betonnen schaaktafels in de Kloosterspeeltuin. “De gemeente reageerde enthousiast en met belangrijke financiële bijdragen van het Roest Crollius Fonds en de Rabobank, kunnen in het voorjaar drie tafels met elk twee banken geplaatst worden.” Met een extra rand van vakken zijn de tafels ook geschikt om te dammen. “Een mooie verbinding met een andere IJsselsteinse vereniging”, lacht Weerdenburg.
De verbinding met de speeltuin is er al: “Het hele jaar zijn jong en oud er te vinden. Een mooie plaats voor ontspanning en ontmoeting. Als het paviljoen open is liggen er drie sets schaak- en damstenen. Op andere uren kan iedereen eigen schaakstukken meenemen.”

Schaken is populairder dan veel mensen weten volgens Medina. “Er wordt door miljoenen geschaakt, ook online. Kinderen leren schaken van (groot)ouders of op school.” En dat laatste willen de mannen ook stimuleren. “Schaken biedt zoveel meer: je kunt het koppelen aan rekenen en zelfs veldslagen uit de geschiedenis mee naspelen. In Spanje is schaken zelfs een schoolvak. Kinderen – en volwassenen – leren vooruit denken, oplossingen zoeken, geduld en concentratie. De hersenen blijven actief en buiten schaken voorkomt eenzaamheid. Ik ken iemand die aan de schaaktafel een maatje vond, want er ontstaat al snel een praatje tussen spelers en voorbijgangers.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten