Montfoorts bier en gin met Alex en Justin

Algemeen 45 keer gelezen

Allebei hebben ze een voorliefde voor het maken van drank, maar de alcoholpercentages van hun producten lopen ver uiteen. Alex Burgers (27) brouwt bier, maar Justin Verburgt (28) stookt gin.

Montfoort - De jonge ondernemers hebben afgesproken in restaurant De Schans op Willeskop. Het is het restaurant van Justin zijn ouders en de plek waar het voor hem allemaal begon. Justin: “Het is zo’n vijf jaar geleden dat ik hier met het maken van drank begon te experimenteren. Dat was in eerste instantie met wodka waaraan ik verschillende kruiden toevoegde. Dat leverde toch niet voldoende resultaat op, waarna ik ben overgestapt op de jenever. Deze vermengde ik iedere keer met verschillende specerijen, van anijs tot kaneel totdat ik vond dat een lekker drankje ontstond.’’
Een paar jaar geleden is hij overgestapt op een graandistillaat. Dat bestaat uit 50 procent graan en 50 procent suiker. Deze samenstelling wordt op water gefermenteerd waaruit dan de 100 procent pure alcohol ontstaat die geïnfuseerd wordt met de zaden van de berenklauw, dennentoppen en jeneverbessen. ‘’Het stoken hiervan is een bewerkelijk proces, maar intussen heb ik hiermee wel mijn eigen, unieke gin weten te maken. Intussen heb ik een meester destillateur gevonden die voor mij de basis maakt. De rest doe ik helemaal zelf.”
Ook Alex is al een paar jaar bezig om zijn eigen bier te maken. Het proces van het bierbrouwen is minder aan wettelijke regels gebonden dan het stoken van gin, maar ook hier geldt dat het gebruik en de juiste ingrediënten bepalend is voor het uiteindelijke resultaat. Alex: “Er zijn meer dan duizend soorten graan en evenzoveel soorten hop. Om te komen tot een unieke smaak moet er heel veel tijd gestoken worden in het in de juiste verhoudingen mixen en uitproberen. Bijna niemand die in de zomermaanden een koel pilsje achterover slaat denkt er ook maar een moment bij na wat daar allemaal aan vooraf is gegaan.”
De handcrafted botanical Jefe Gin van Justin Verburgt is intussen al twee jaar in de handel en voor de liefhebber onder andere verkrijgbaar bij Slijterij Van Schaik in Montfoort. Alex en Justin zijn nu al enige tijd op zoek naar een betaalbare ruimte van zo’n 80 vierkante meter, waar zij in alle rust hun werkzaamheden kunnen verrichten. Alex kan daar dan in een wat grotere oplage zijn eigen streekbier brouwen en bottelen. Alex: “Montfoort heeft nog geen eigen bier, maar er zijn meer steden in de omgeving die dat niet hebben. Dat is wel een uitdaging voor mij en daar heb ik gewoon de ruimte voor nodig om dat te kunnen ontwikkelen. Justin: “Ook ik zoek die ruimte om te kunnen stoken en een gezamenlijke werkplek zou ideaal zijn. Het uitbreiden van mijn activiteiten zou welkom zijn.”

Als er mensen zijn die een hiervoor geschikte en betaalbare ruimte hebben of weten, dan kunnen die een mailtje sturen naar info@jefegin.com en verder contact volgt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00
• Het team Boulemeisjes aan de puzzel.
Puzzelaars klaar! Puzzelen maar! Nieuws 25 mrt, 11:25