Piet en Jeannette Brokking dragen het spreekwoordelijke stokje over aan zoon Kees en echtgenote Maartje. (Foto: Lysette Verwegen)
Piet en Jeannette Brokking dragen het spreekwoordelijke stokje over aan zoon Kees en echtgenote Maartje. (Foto: Lysette Verwegen)

De derde generatie Brokking treedt aan

Algemeen 894 keer gelezen

Piet Brokking, dé vloerkledenspecialist, rolde – net als zijn vader – de zaak in. De geschiedenis herhaalt zich, want zoon Kees heeft vanaf nu de leiding over de prachtige zaak aan het Basiliekpad.

IJSSELSTEIN – De naam Brokking Vloerkledenspecialist is niet voor niets gekozen: vader en zoon Brokking zijn echt specialisten op alles wat met handgeknoopte kleden te maken heeft. Ze bouwen op decennia ervaring en reizen naar internationale beurzen en landen als India. “Iran is het mooiste tapijtland”, vindt Jeannette. “Net als Pakistan en Afghanistan, maar daar zijn we door de politieke situatie nog niet geweest. We hebben er wel plaatselijke leveranciers.”

De Hofstraat
Het avontuur tussen de vloerkleden begon voor Piet Brokking in de Hofstraat. “De zaak die ik in 1986 van mijn vader overnam. Hij begon via de zaak van zijn schoonvader in 1971 met woninginrichting. Ik was meer van het doen en stoffeerde. Karpetten vormden een aanverwant artikel, dat met de komst van stenen en houten vloeren een vlucht nam. Ik was nieuwsgierig, wilde zelf handelen, zien hoe de kleden gemaakt werden en had mijn eigen ideeën.” De Hofstraat werd al snel te klein en in 2016 verhuisde Brokking zijn zaak naar het Basiliekpad. Daar werd hij de Vloerkledenspecialist, met klanten uit het hele land – “Ja, ook BN’ers vinden de weg naar IJsselstein” – met drieduizend kleden op voorraad en een onbetaalbare schat aan kennis.

Duurzaam kunstwerk
Schoondochter Maartje voegt toe: “Een handgeknoopt kleed van wol of andere natuurlijke materialen is een duurzaam kunstwerk, kwaliteit dat door de herinnering in de loop der jaren nog waardevoller wordt.” Elk kleed wordt met veel gevoel en kennis ingekocht. “In de wetenschap dat er altijd iemand komt die op zoek is naar dat specifieke vloerkleed.” En of het nu een kleed van 500 euro is of eel duurder, e klant krijgt het beste advies. “We doen niet aan stalen: het hele kleed of meerdere kleden worden bij de klant thuis bekeken. Vaak blijkt de opdracht van de klant – “We denken aan dat formaat en die kleur” – ter plekke toch anders uit te pakken”, vertelt zoon Kees uit ervaring. “De keus is enorm. Er is meer dan het ‘brave persje’: de trend is moderne kleden met organische vormen en nieuwe technieken in ontelbare kleuren.”
Nieuwe generatie
Net als zijn vader was Kees al vaak in de zaak te vinden en koos hij aanvankelijk een ander pad. “Maar mijn interesse won het en nu ben ik terug bij de roots van de familie. Een kleed wil je hebben, het is een emotieproduct. Het product en het contact met mensen - van klanten tot inkopers - is een avontuur dat ik - net als mijn ouders - samen met Maartje oppak.” En Piet? “De zaak voelt als een kind loslaten. Maar ik heb vertrouwen in de volgende generatie.” Hetzelfde geldt voor Jeannette: “Eerst rustig wennen. Maar ik ben te jong voor een gesetteld leven.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 21 uur geleden
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 21 uur geleden
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 23 uur geleden
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09
Afbeelding
Montfoort SV'19 pakt broodnodige punten, IJFC verrast sterk PVCV en ander voetbal Sport 22 apr, 08:50
• Wethouder Jonkers monteert laatste routebordje.
Nieuwe fietsroute voor Montfoorts verkeersexamen Nieuws 21 apr, 09:00