Zou de ommedracht van O.L.V. van Eiteren in 2018 voorlopig de laatste ommedracht zijn geweest? (Foto: archief Lysette Verwegen)
Zou de ommedracht van O.L.V. van Eiteren in 2018 voorlopig de laatste ommedracht zijn geweest? (Foto: archief Lysette Verwegen)

Onzekere toekomst voor de ommedracht

Algemeen 181 keer gelezen

Met pijn in het hart hebben alle leden van het Comité van Onze-Lieve-Vrouw van Eiteren unaniem het besluit genomen om zich terug te trekken. Dat werd vorige week bekend.

IJSSELSTEIN – Omdat de Kerkcommissie besloot het artikel met de uitleg van het comité niet te plaatsen in het parochieblad werd de toevlucht genomen tot social media om de vele deelnemers en vrijwilligers te bereiken en te bedanken voor hun jarenlange trouwe inzet. De kans is klein dat voor het 84e jaar de traditionele ommedracht in juni zal plaatsvinden.
Na de teleurstelling van vorig jaar – toen de ommedracht met ieders instemming wegens extreme warmte niet door kon gaan, startte het comité van O.L.V. van Eiteren de organisatie voor juni aanstaande op. De leden hebben echter geen vertrouwen meer in de samenwerking met de pastoor.
‘De samenwerking verliep al enige jaren met horten en stoten en gesprekken met de pastoor leverden niet het gewenste resultaat. Over de ontstane situatie is meerdere keren gesproken met de kerkcommissie. Bij de alternatieven die wij voorstelden konden we niet op voldoende medewerking rekenen. Dit heeft ons doen besluiten niet verder te gaan.’ Het doet het comité enorm veel pijn dat zij de passie niet meer kunnen voortzetten. “Wij hopen dat er vanuit de gemeenschap mensen zullen komen die het stokje willen overnemen, want de traditie mag niet verloren gaan. Het spijt ons”, zijn de woorden van het comité. “De ommedracht gaat ons echt aan het hart.”

Het comité heeft geprobeerd wat aanpassingen door te voeren om het ook voor kinderen en jongeren boeiend en begrijpelijker te maken en wat korter voor de jongste deelnemertjes. “Het is al zo moeilijk om jongeren erbij te betrekken en door de nieuwe privacywetgeving is mensen benaderen ook al lastiger geworden.”
Ook vorig jaar had het comité alternatieven voor de warmte voorbereid: “Extra HBO, waterpunten, een kortere route of een viering met ommedrachtdeelnemers in de kerk.” Maar álles werd gecancelled, zelfs het Marialof dat prima had kunnen plaatsvinden in de koele kerk. We waren totaal overdonderd en diep geraakt, net zoals andere parochianen. En wij kregen alle reacties over ons heen.” Net als de boze reacties die nu loskomen over de pastoor. “Maar dat willen we ook niet: het gaat ons alleen om de ommedracht.”

De kerkcommissie reageert, mede namens pastoor Van der Vegt: “Ondanks dat we de afgelopen periode met de leden van het comité afspraken hadden gemaakt over de Ommedracht 2020, hebben de leden ons laten weten te stoppen. Wij vinden dat erg jammer. Het feest van Maria van Eiteren zal dit jaar gevierd worden met een plechtige eucharistieviering op 21 juni om 11.00 uur in de St.-Nicolaasbasiliek en een Marialof om 16.00 uur. We zijn druk doende om mensen te vinden die het comité Maria van Eiteren nieuw leven willen inblazen, om de Ommedracht en het feest van Maria van Eiteren te behouden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14