Het netwerk maakt onder meer full HD-camerabewaking mogelijk en modernisering van de reisinformatie. (Foto: provincie Utrecht)
Het netwerk maakt onder meer full HD-camerabewaking mogelijk en modernisering van de reisinformatie. (Foto: provincie Utrecht)

Vernieuwde tramlijn krijgt modern en supersnel datanetwerk

Algemeen 128 keer gelezen

Vanaf 9 maart start BAM Infra B.V. in opdracht van de provincie Utrecht met werkzaamheden voor de vernieuwing van de tramlijn in IJsselstein en Nieuwegein-Zuid. Het werk richt zich op de kruisingen van de trambaan, waar met speciale boringen onder het wegdek de basis wordt gelegd voor een modern ICT datanetwerk.

IJsselstein/Nieuwegein - Overal langs de regionale tramlijn lopen mantelbuizen onder de grond. Dit is de ruggengraat van het nieuwe ICT netwerk dat het trambedrijf van de provincie Utrecht gebruikt voor de aansturing van wissels, de monitoring van de slagboom beveiliging op de overwegen en de OV chip apparatuur op de haltes. In Nieuwegein-Zuid en IJsselstein wordt dit netwerk gemoderniseerd met de introductie van een supersnelle glasvezelverbinding met een transportsnelheid van 1Gb per seconde. Nieuwe toepassingen zoals full HD-camerabewaking en modernisering van de dynamische reisinformatie op de halte schermen komen daarmee binnen handbereik. Omdat glasvezel ongevoelig is voor blikseminslag en magnetische straling verbetert dit nieuwe netwerk bovendien de stabiliteit van het tramsysteem.

Aan weerszijden van diverse wegen die over de trambaan lopen, voert BAM in maart en april in Nieuwegein en IJsselstein werkzaamheden uit. Bij deze kruisingen van de tramlijn worden mantelbuizen voor dit nieuwe datanetwerk onder het wegdek geboord. Deze speciale techniek houdt hinder voor de omgeving beperkt. De wegen over de trambaan blijven daardoor tijdens het werk open en bewoners in de wijk blijven bereikbaar. Ook de toegang voor nood- en hulpdiensten van het St. Antonius Ziekenhuis blijft bereikbaar.

Afzettingen

Om voldoende ruimte te reserveren voor het werkterrein van BAM nabij de kruisingen worden op een aantal locaties tijdelijk rijstroken en soms ook parkeerplaatsen in de wijk afgezet. Fietsers en voetgangers moeten op een aantal kruisingen worden omgeleid. Verkeersregelaars bewaken de veiligheid van het verkeer bij de kruisingen. Ook komen er voor aanvang van het werk borden met informatie over de tijdelijke verkeersmaatregelen.

Planning

In IJsselstein en Nieuwegein wordt gewerkt in de periode maart – april op de volgende kruisingen van de trambaan: Zomerdijk, Baronieweg, Duizendblad, St. Antonius Ziekenhuis, Koekoekslaan, Henri Dunantlaan en Roerdomplaan. De werkzaamheden vinden overdag plaats tussen 07.00 en 18.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14