Veel zwerfafvalambassadeurs ontdoen  buurt of straat van zwerfafval, niet alleen tijdens Landelijke Opschoondag. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Veel zwerfafvalambassadeurs ontdoen buurt of straat van zwerfafval, niet alleen tijdens Landelijke Opschoondag. (Foto: Margreet Nagtegaal) Foto: Margreet Nagtegaal

Vuil ruimen niet alléén op Opschoondag

Algemeen 268 keer gelezen

Er zijn zo’n 75 zwerfvuilambassadeurs actief die hun straat of buurt proberen schoon te houden. De gemeente stimuleert en faciliteert zoveel mogelijk en stelt materialen beschikbaar.

Oudewater – Onlangs kwamen alle zwerfvuilambassadeurs nog bij elkaar in het Muziekhuis. Ze ontvingen een bedankje van de gemeente en er werden ervaringen gedeeld en aandachtspunten doorgegeven aan de gemeente. Madelon Dijkstra van het gemeenteteam Afval & Reiniging vertelt dat de meldingen die worden gedaan daarna door de gemeente worden opgepakt. “Er zijn een aantal plekken bekend waar veel zwerfafval ligt.” Ze legt uit dat het niet alleen een kwestie is van opruimen, maar ook een punt dat via de BOAZ of jeugdwerker aandacht krijgt in de contacten met inwoners en jeugd. “We doen bijvoorbeeld ook veel aan voorlichting op de basisscholen met een lesprogramma van Lets Do It Kids.”
Ze benadrukt dat het op deze leeftijd belangrijk is goed gedrag aan te leren en te weten wat de afbraaktijden van diverse soorten zwerfafval zijn. De lessen worden afgesloten met actief zwerfvuil opruimen samen met de ouders. “Een echte eyeopener voor iedereen!”
De gemeente stelt benodigde materialen als groene vuilniszakken, knijpers en handschoenen gratis beschikbaar. Inwoners kunnen deze materialen tijdens kantooruren ophalen bij de receptie van het Stadskantoor. Deze zakken hoeven niet bij het restafval, maar worden door de servicewagen opgehaald na een mailtje naar afvalscheiden@woerden.nl, of bel 140348.
In Oudewater en Montfoort is een groep zwerfvuilambassadeurs actief die elke derde donderdag van de maand van 09.30 tot 11.30 uur een locatie schoonmaakt. Sylvia Benschop is hiervan de contactpersoon. “We hebben inmiddels meen trouwe groep van zeventien personen.” Als je mee wilt helpen, meld je dan via tel. 06-19468944. Melden van veel zwerfvuil kan op www.oudewater.nl via ‘melding doen’. De Landelijke Opschoondag heeft de slogan ‘Opgeruimd de lente in’. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen.

De gemeente trakteert

Zaterdag 21 maart is de 18e editie van de Landelijke Opschoondag. In Oudewater, Papekop, Snelrewaard en Hekendorp gaan inwoners de straat op met prikkers en hesjes om samen hun buurt op te ruimen. De gemeente trakteert elke schoonmaakploeg die mee doet. Als u mee helpt op de Landelijke Opschoondag met uw buurt, sportclub, school of collega’s, trakteert de gemeente op een taart of een fruitmand. Meld je aan via opschoondag@woerden.nl vóór 14 maart. Meer informatie op www.oudewater.nl/opschoondag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20