De bomen werden in 2017 gekapt, maar woningbouw en uitbreiding van De Clinckhoeff laten op zich wachten.. (Foto archief Lysette Verwegen)
De bomen werden in 2017 gekapt, maar woningbouw en uitbreiding van De Clinckhoeff laten op zich wachten.. (Foto archief Lysette Verwegen)

Woningbouw kost altijd meer tijd

Algemeen 249 keer gelezen

Alle partijen en het college zijn het er wel over eens: de woningnood in de stad is – net zoals elders in het hele land – hoog. Jongeren kunnen geen woning vinden en senioren kunnen niet verhuizen. Wensen en plannen voor woningbouw zijn er genoeg, maar waarom laat nieuwbouw zo lang op zich wachten?


IJSSELSTEIN – Volgens wethouder Geldof van volkshuisvesting is het een complex vraagstuk: “Binnenstedelijk is er maar beperkt ruimte, we moeten ons houden aan wettelijke procedures en regelgeving en aan elk plan kleven voor- en nadelen.” Het vaak geopperde neerzetten van tijdelijke woningen is ook niet eenvoudig: “Maar ook daar is tijd voor nodig door regelgeving en procedures van bezwaar en beroep en de aanleg van infrastructuur.” En dan is er de tijd die nodig is voor het uitzoeken van plannen. “Woningcorporatie Provides wil ook bouwen en zelfs voor renovatie en sloop is er geen schuifruimte voor bewoners beschikbaar.” De problemen – vooral voor jongeren en senioren – zijn in elke gemeente hetzelfde. “Nieuwegein heeft nog wat mogelijkheden door de ombouw van bedrijfspanden; maar IJsselstein heeft geen leegstaande bedrijfspanden.” Het enige wat op dit moment volgens Geldof mogelijk is: “Nu alles in gang zetten om straks snel te kunnen starten.”


Met 600 tot 800 nieuwe woningen binnen de stadsgrenzen zijn alle gemeentelijke mogelijkheden benut. “Over bouwen op particuliere grond gaat de gemeente niet.” Dat bleek duidelijk toen recent Roba Metals de verhuisplannen naar De Kroon introk, waardoor woningbouw op het bedrijfsterrein aan de Zomerdijk voorlopig onbereikbaar wordt. En de provincie geeft nog steeds geen toestemming om buiten de stad te bouwen. Ook de voorzieningen en de bereikbaarheid spelen een rol. “Alles hangt met elkaar samen. Het is nog nijpender dan zes jaar geleden: toen was de woningnood hoog, nu is de markt oververhit. De doorstroming - ook in sociale huurwoningen - is bijna tot stilstand gekomen.”

Hoe staat het met lopende plannen?

Project Poortdijk: het bestemmingsplan is vastgesteld en omgevingsvergunning is aangevraagd. Schoolgebouw Abbink Spainkstraat: leegstandsbeheer en onderzoek naar verbouwmogelijkheden. Nicolaasschoolterrein: onderzoek, komt vrij als de scholen in 2021 verhuizen. Jenaplanschool: leegstandsbeheer; wens voor woningbouw op het terrein. Hitteschild: in onderzoek. Clinckhoeff: gesprekken zijn nog gaande. Randdijk: woningwens, maar is privaat terrein. Schuttersgracht 2: gaat starten, Oranje Nassaukades: bezig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10