Voorbeeld van een hennepkwekerij.
Voorbeeld van een hennepkwekerij. (Foto: Hans van Oosterhoudt)

Controle Tappersheul leidt naar illegale hennepkwekerij

  •   keer gelezen

Oudewater - In een loods aan de Wilgenweg op bedrijventerrein Tappersheul is dinsdag 3 maart bij een controle een illegale hennepkwekerij aangetroffen.


De kwekerij is ontmanteld en de bedrijfsunit is op last van de burgemeester voor een periode van 3 maanden gesloten. De loods is verdeeld in meerdere units, met elk een eigen huurder. De overige units waren in orde. De huurders van deze units hebben onverminderd toegang tot hun bedrijfsruimte. Dat geldt ook voor hun klanten en leveranciers.

Aanleiding voor de controle was een melding.

De integrale controle werd uitgevoerd door de gemeente in samenwerking met politie, Stedin en het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertisecentrum) uitgevoerd. De toezichthouder trof een hennepkwekerij aan met 419 planten. In andere ruimten zijn voorbereidingen voor twee soortgelijke kwekerijen aangetroffen. Ter vergelijking: Justitie berekent dat met een kwekerij van 350 planten jaarlijks een illegaal voordeel van circa 97.000 euro wordt behaald.

Ook in dit geval was sprake van een illegaal provisorisch aangelegde elektriciteitsvoorziening met een hoog risico op elektrocutie, kortsluiting en brand.

De eigenaar van de loods is op de hoogte gesteld van de sluiting van de unit in de loods. De huurder wordt verhoord door de politie.

Burgemeester Wim Groeneweg: ‘’Ook dit geval bewijst hoe belangrijk het is dat inwoners of organisaties verdachte zaken bij ons melden. Zonder melding zou de hennepkwekerij lange tijd onopgemerkt blijven en deze illegale praktijk blijven bestaan met alle criminaliteit die daarmee verbonden is. Nog afgezien van het risico op een brand, die ook de andere gebruikers van de loods zou treffen.’’

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten