Foto: Collectie Peter Schipper

Lezing Geschiedkundige Vereniging Oudewater afgelast

  •   keer gelezen

Oudewater - Het bestuur van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater heeft besloten de lezing op donderdagavond 12 maart over tijdmeting door de eeuwen heen niet door te laten gaan.


De reden hiervoor is het gevaar van besmetting met het Corona-virus.

Velen van de leden van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater behoren tot de risicogroep van vijfenzestigplussers. 


’’Het Stadhuis is met een voor ons niet ongebruikelijke opkomst van zo’n 70 à 80 belangstellenden flink vol.
Onderling afstand houden volgens de RIVM-richtlijnen is dan onmogelijk.’’

Onderstaand de oorspronkelijke aankondiging

De Geschiedkundige Vereniging Oudewater presenteert op donderdag 12 maart een lezing ‘Klokken door de eeuwen heen’ door de heer Peter Schipper uit Tiel. De lezing met lichtbeelden neemt de toehoorders mee op een reis door de tijdmeting van de middeleeuwen naar de moderne tijd.

Tijd en het meten van de tijd heeft de mens altijd gefascineerd. Het oudste zijn de tijdmeters waarbij men gebruik maakte van de vier elementen: zand, water, vuur en zonlicht. Zandlopers en zonnewijzers zijn de bekendste toepassingen. Maar wist u dat er in China ook vuuruurwerken gemaakt zijn?

Na 1300 doet men een belangrijke uitvinding: mechanische of raderuurwerken worden uitgevonden. Het eerst past men de nog grote en grove ijzeren uurwerken toe in torenklokken, maar in de 16e eeuw hangen fraai vormgegeven klokken bij de welgestelden thuis aan de muur. Ook slaagt men erin om de techniek kleiner te maken. De tafelklokken en horloges doen in dezelfde eeuw hun intrede. Belangrijk is het jaar 1657. Toen slaagde onze bekende landgenoot, de wis- en natuurkundige Christiaan Huygens erin uurwerken te verfijnen door het toepassen van een slinger. Hierdoor gaven ze veel nauwkeuriger de tijd aan.

We volgen eerst de ontwikkeling van de tafelklok en de pendule vanaf de 16e eeuw tot rond 1930. Daarna gaat de lezing verder met de wandklokken. Als rode draad wordt de aandacht vooral gericht op de Nederlandse exemplaren, maar we maken ook uitstapjes naar het buitenland.

Natuurlijk ziet u ook bekende typen, zoals de Friese stoel- en staartklokken.

We sluiten af met wat leuke klokken, zoals: nachtuurwerken, rollende klokken en wekkers.

Spectaculair zijn: de grootste zandloper, de klok met de grootste wijzerplaten en de grootste koekoeksklok ter wereld. Weet u waar je die kunt vinden?

Kortom een boeiende avond met mooie lichtbeelden over een onderwerp waarmee we elke dag te maken hebben: het meten van de tijd.

Gegevens:

De bijeenkomst wordt gehouden  op  donderdag 12 maart  in  het Stadhuis aan de Visbrug, ingang Kapellestraat  te Oudewater  en begint om 20.00 uur .

NB: traplift aanwezig.

Alle belangstellenden zijn van harte welkom. 

De toegang is gratis voor leden van de Geschiedkundige Vereniging  Oudewater. Voor niet-leden is de bijdrage € 2,50.

Na afloop van de lezing houdt de Geschiedkundige Vereniging Oudewater haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten