Afbeelding

De molen geeft hoop

Algemeen 102 keer gelezen

In 1812 beschoten de Britten een Amerikaans fort bij Baltimore. De vlag op het fort die te midden van explosies fier bleef wapperen, inspireerde de makers van het Amerikaanse volkslied en wordt nog altijd bewaard in Washington. 

Het volkslied bezingt de trots die je voelt als je in hevig krijgsgewoel een geliefd nationaal symbool fier overeind ziet blijven. Een vergelijkbaar gevoel bekruipt mij als ik onder de huidige zorglijke omstandigheden van veraf de wieken van onze IJsselsteinse korenmolen De Windotter onverstoorbaar zie draaien.

Onverstoorbaar draaien de wieken ook nu door

Ik bewonder die onverstoorbaarheid. Ik denk aan een inwoner van Londen, die in 1940 na een Duits bombardement met de kenmerkende Britse onverstoorbaarheid de straat voor zijn zwaar getroffen huis aanveegde met de woorden: “Blimey, what’s keepin’ that bloody milkman?” (Gotsamme, waar blijft die verrekte melkboer?). In Zoetermeer staat een korenmolen die De Hoop heet. Die naam zou nu goed passen bij onze Windotter. Hoewel de molen momenteel voor bezoek gesloten is kon ik het niet laten om molenaar Maarten Dolman een bloemetje te gaan brengen als blijk van waardering voor zijn demonstratie van IJsselsteinse onverstoorbaarheid. Hij vertelde mij waar de uitdrukking ‘voor de prins draaien’ vandaan komt. Dit betekent dat een molen draait zonder dat er meel wordt gemalen; puur voor de show dus. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog deed men dit met de korenmolens op de wallen van steden die door de Spanjaarden werden belegerd. Een uitdagend én hoopgevend gebaar, waarmee tegenover de vijand de indruk werd gewekt dat er nog altijd voldoende voedsel in de stad aanwezig was. Prachtig, windmolens als (milieu)vriendelijk wapen in de strijd! Toch hoop ik dat Maarten nooit voor de prins zal gaan draaien.

Rinus Verweij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37